Élet-Stílus

Rockereklyék kasszasikere

Ötvenkét és fél ezer dollárért (10,4 millió forintért) kelt el New Yorkban a Christie's árverésén egy Borsőrmester-emlékposzter, amelyet a Beatles mind a négy tagja aláírt. Ez volt a legértékesebb tárgy azon a rockereklye-árverésen, amely az aukciós cég nagy kasszasikerét hozta.

Az árverésre bocsátott mintegy 300 relikviáért összesen 651 ezer dollárt (130 millió forintot) fizettek ki a vásárlók. A kínálat 70 százaléka vevőre talált.

A Nirvana 15 éve öngyilkosságot elkövetett vezetőjének, Kurt Cobainnek Sears típusú basszusgitárja 43 750 dollárt ért meg egy rajongónak (8,7 millió forint). Bob Dylan békedalának, a With God On Our Side-nak kéziratát 25 ezerre taksálták (4,9 millió forint). Kikiáltási árának kétszeresét, 12,5 ezret adtak (2,48 millió forint) azért a fekete motoros bőrdzsekiért, amelyet a Nirvana és a Soundgarden együttes tagjai írtak alá.

Az ominózus dzseki (forrás: Christie's)

Az ominózus bőrdzseki (forrás: Christie’s)

Nem csak a rockműfajból származó tárgyakért kapkodtak a vásárlók. Harry Houdini, a legendás szabadulóművész bilincseit és kulcsait 25 ezer dollárért vették meg, 16 250 dollárért (3,23 millió forint) cseréltek gazdát Johnny Depp “ollókezei” az Ollókezű Edward című filmből, míg a Keresztapa Marlon Brando által aláírt forgatókönyvének végső ára 10 625 dollár (2,1 millió forint) volt.

Simeon Lipman, a Christie’s popkultúra részlegének vezetője szerint a nosztalgia az árak mozgatója, még egy olyan bizonytalan gazdasági helyzetben is, mint a jelenlegi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik