Élet-Stílus

Újjáépítik a városligeti jégpályát

Megújul a Városligeti Műjégpálya. A 2010 végéig tartó projektben felújítják a pályát és a fogadóépületet, illetve újjáépítik a II. világháborúban megsemmisült szárnyat.

A Városliget kapuja elnevezésű projekt megvalósulása során megújul a műjégpálya és a fogadóépület, valamint újjáépítik az épület II. világháborúban lebombázott épületszárnyát is. A 4,7 milliárd forintos fejlesztést több mint 3 milliárd forinttal támogatja az Európai Unió.

A fejlesztés során a sportintézet rekonstrukciója és turisztikai funkcióbővítése valósul meg. Az első ütemben a világhírű szabadtéri, mesterséges jégpálya újul meg, míg a második ütemben az 1893-ban neobarokk stílusban épült, azóta nagyon leromlott állapotú, műemlékvédelem alatt álló főépületet újítják fel.

Az épület így a turistákat kiszolgáló fogadóközponttá válik, a Városligetben eddig hiányzó funkciókkal: például a ligetbe és a Hősök terére érkező turistákat kulturális, gasztronómiai és sportszolgáltatásokról tájékoztatják, a programokra belépőket értékesítenek. Emellett mosdókat alakítanak ki a Városligetbe látogatók, a csónakázók, valamint a víziszínpadon megvalósuló kulturális programok nézői kiszolgálására.

Ilyen lesz az új pálya (forrás: Műjégpálya.hu)

Ilyen lesz az új pálya és az épület (forrás: Műjégpálya.hu)

A fejlesztés feléleszti a tó régi hagyományait, egyben új turisztikai értékeket hoz létre, amely egyaránt alkalmas tavasztól őszig, a vízzel újra feltölthető tóhoz kapcsolódó rendezvényeket befogadására. A felújított jégpálya vízzel feltöltve tehát nyáron kulturális programokra és csónakázásra lesz alkalmas, télen pedig külföldről is nagy tömegeket vonzó szabadtéri korcsolyázást teszi lehetővé – a nemzetközi jeges sportversenyek megrendezése mellett.

A fejelsztés után:

* új 180×67 m-es jégpálya
* új 60×30 m-es hokipálya
* 6×6 m-es raszterben kiépített térszínpad
* új, korszerű pályavilágítás
* a korcsolyacsarnok környezetének rendezése
* a korcsolyacsarnok rekonstrukciója a lebombázott épületszárny helyreállításával, a meglévő épületrész teljes felújítása (3398 m2)
* vendéglátó egységek és turisztikai központ kialakítása, biztosítva az épület szezonálisan elkülönülő használati igényeit
* a csónakázó tó medrének és partvonalának kialakítása

Ajánlott videó

Olvasói sztorik