Élet-Stílus

Gázok ellen küzd Európa

Az üvegházgázok kibocsátásának csökkentése és a már most tapasztalható változásokhoz való alkalmazkodás áll az európai uniós környezetvédelmi hét középpontjában.

Sztavrosz Dimasz, az Európai Bizottság témafelelőse szerint az év végén rendezendő koppenhágai konferenciának köszönhetően minden esély megvan arra, hogy 2009 a fordulat éveként kerüljön be a történelemkönyvekbe a veszélyes méreteket öltő éghajlatváltozás és a tömeges emberi szenvedés elleni küzdelem kapcsán. A tervek szerint ugyanis a decemberi koppenhágai konferencián nyeri el végleges formáját az új nemzetközi éghajlatváltozási megállapodás. A most kezdődött Zöld Hét az európai környezetvédelmi politikával foglalkozó legnagyobb éves konferencia, amely ezúttal a „cselekedj és alkalmazkodj” mottó jegyében az üvegházhatású gázok kibocsátásának uniós és világszintű csökkentése és a már folyamatban lévő éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás által felvetett problémákat járja körül.

A háromnapos eseményen több mint négyezer résztvevőre számítanak a kormányzati körök különböző szintjeiről, nemzetközi intézetektől, az üzleti életből, nem kormányzati szervezetektől, valamint a tudományos világból és a felsőoktatásból. A konferencia pénteken José Manuel Barroso bizottsági elnöknek a koppenhágai megállapodás kilátásairól megtartott programbeszédével zárul. A konferencia célja azoknak az eszközöknek a megvitatása, amelyek alkalmazásával a jelenlegi és a jövőbeli generációk számára egyaránt a leghatékonyabban biztosítható Európa környezetének védelme és javítása.

A napirenden szerepel az EU éghajlat-változási és energiaügyi csomagjának végrehajtása, az éghajlatváltozás hatása a foglalkoztatásra és a társadalmi kohézióra, a természeti sokféleség éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának lehetséges módjai, a gazdaság „zöldítése”, a mezőgazdaságot érintő kihívások, a nemzetközi biztonsági vonatkozások és a széndioxid elkülönítésével és tárolásával kapcsolatos legfrissebb fejlemények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik