Élet-Stílus

Csak számlára fizetnének a biztosítók

A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvényjavaslathoz - a jövő évi adócsomaghoz - olyan módosítást nyújtott be a parlament gazdasági bizottsága, hogy a biztosítók csak áfás számla ellenében fizethetnek a károsultaknak. Ezzel viszont megszűnik a gyorsított kárrendezés – közölte Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) főtitkára.

A jövő évi adószabályokat is tartalmazó törvényjavaslat eredetileg úgy módosította volna a biztosítási törvényt, hogy a gépkocsi javíttatására szolgáló összeget a biztosító csak számla alapján fizetheti ki. A parlament gazdasági bizottsága az előbbi módosítás elhagyását javasolja, viszont helyette egy általánosabb számlakötelezettséget vezetne be, a gazdaság kifehérítésére hivatkozva.

A javasolt módosítás szerint, ha a biztosító áfa-köteles szolgáltatás ellenértékét fizeti ki (ide sorolva az anyagköltséget is), akkor azt csak áfás számla ellenében teheti meg. A számlában vagy külön kell szerepelnie a forgalmi adó összegének, vagy belőle kiszámíthatónak kell lennie. Amennyiben ez a módosítás jövő év első napján lép hatályba, akkor a jövő áprilistól kezdődő biztosítási időszakban bekövetkező károkra kell alkalmazni a számlakötelezettséget.

A biztosítóknak pedig az új biztosítási időszak kezdete előtt 60 nappal értesíteniük kell az ügyfeleiket a kötelező számlakérésről. Ez azt jelenti, hogy aki a lakás-, vagy casco biztosítását annak idején 2008. szeptemberében kötötte, annak 2010. szeptembertől kell számlát vinnie a biztosítóhoz, ha kár érte. Trunkó Barnabás a „gyorsított kárrendezés halálának” nevezte az új szabályt. A biztosítók az elmúlt napokban a Nyírségben 10 ezer viharkárosultnak 10 milliárd forintot fizettek ki úgy, hogy nem kértek számlát, hanem megállapodtak a károsulttal egy mindkét fél által elfogadható összegben – tette hozzá a főtitkár. Ez a fajta kárrendezés szűnne meg a javaslat elfogadásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik