Élet-Stílus

Mosley a balhé miatt maradna elnök

Mandátumának októberi lejárta után is a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vezetője maradna Max Mosley, aki biztosítani szeretné, hogy a Forma-1 jövő évi idénye gond nélkül, a nyolc „renitens" csapattal együtt elinduljon.

Sokak szerint éppen Max Mosley, a FIA elnöke miatt nem jön létre az egyezség, a brit sportvezető azonban nem így látja.

„Nem akarok már túl sokáig elnök lenni, a csapatok azonban nehéz helyzetbe hoznak. Még ha távozni is szeretnék októberben, a csapatok a magatartásukkal ezt nehézzé teszik számomra. Minden, amit tesznek, kontraproduktív. A FIA-nál mindenki azt mondja, hogy baj van, megtámadtak bennünket, maradjak!” – mondta a Brit Nagydíjon, Silverstone-ban Mosley, aki 1993 óta elnöke a Nemzetközi Automobil Szövetségnek.

A kép csalóka: Mosley nem hátrál meg (MTI/EPA)

A kép csalóka: Mosley nem hátrál meg (MTI/EPA)

A FIA pénteken közölte, hogy beperli a McLarent, a BMW-t, a Renault-t, a Toyotát, a Brawn GP-t, a Ferrarit, a Red Bullt és a Toro Rossót, valamint az általuk alkotott Forma-1-es csapatokat tömörítő szervezetet, a FOTA-t.

A szervezet ugyanis csütörtök este bejelentette, hogy nem fogadja el a nemzetközi szövetség feltételeit a jövő évi szabálymódosításokkal kapcsolatban, és párhuzamos bajnokság megszervezését tervezi. A FIA szerint az istállók, valamint a szervezet számos jogszabályt sértenének ezzel a lépéssel.

A FIA és a FOTA vezetői hónapok óta próbálnak egyezségre jutni a 2010-re tervezett költségvetési plafon bevezetésével kapcsolatban, amelynek lényege: nagyobb fejlesztési és technikai szabadságot kapnának azok az Forma-1es istállók, amelyek vállalnák, hogy nem költenek többet, mint a Nemzetközi Automobil Szövetség által meghatározott évi 45 millió euró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik