Élet-Stílus

Nem hibázhatnak Kovács Katiék

Két héttel a Mol Világkupa után ismét Szegedre figyel a hazai sportélet, péntektől vasárnapig a Maty-éren rendezik meg a kajakosok és kenusok idei első válogatóját, amely az ötkarikás távokon az egyetlen kvalifikáló verseny a jövő heti, brandenburgi Európa-bajnokságra és az augusztusi, dartmouth-i vb-re.

A Storcz Botond szövetségi kapitány által meghirdetett szabályok szerint a versenyzők az ötkarikás távokon egyetlen számot vállalhatnak – különösen igaz ez az egy hét múlva kezdődő németországi kontinensviadalra, amelyen meglehetősen szoros lesz az időrend. A nők esetében ráadásul egy napon rendezik meg az olimpiai távú döntőket, amely kizárja azt, hogy egy sportoló duplázzon, netán triplázzon, vagyis az egyes mellett párosban és/vagy négyesben is hajóba üljön.

Nem hibázhatnak Kovács Katiék 1

“Az Eb-n nagyon sűrű lesz a program, mindössze huszonkét perc lesz a finálék között, így egyáltalán nem engedélyezhető a duplázás. Vagyis: a nőknél, ha esetleg Kovács Katalin nyeri az egyest, le kell mondania a párosról és a négyesről, ugyanez igaz Benedek Dalma és a többiek esetében is” – magyarázta a szövetség honlapján a kapitány. “A világbajnokságon némileg más lesz a kép, hiszen a női K-4 500 méter döntőjét az ezres finálék napján rendezik meg, így Dartmouth-ban az egyestől és a párostól függetlenül be lehet kerülni a csapathajóba is.”

benedek dalma

„Nehéz nyilatkozni az egy válogatós szisztémáról, hiszen jól és rosszul is kijöhet az ember belőle. Ha például úgy nézem, hogy két héttel ezelőtt még betegség hátráltatta a felkészülésemet, és mondjuk most más versenyző kénytelen betegen vagy sérülten odaállni a rajthoz, vagy éppen egy aprócska megbillenés pecsételi meg a sorsát… Nos ebből a szempontból nem igazán lelkesítő. Ugyanakkor, ha jól jön ki a lépés, akkor egész évre biztosított a részvételed a világversenyeken, nem kell többször csúcsformába kerülni annak érdekében, hogy kivívd a részvételi jogot. Én személy szerint, bár nyomasztó az egyetlen válogató tudata, igyekszem nem túlagyalni ezt a versenyt. Próbálom úgy kezelni, hogy csak egy pályát kell mennem, ám azt maximálisan, a lehető legjobban.”

A szakvezető az Eb után jelöli ki azt a négyest, amely a kontinensviadal után két héttel sorra kerülő második válogatón megméretteti magát más csapathajókkal. “Amelyik hajó megnyeri a második válogatót, az képviselheti a magyar színeket az augusztusi világbajnokságon” – fogalmazott.

A második válogatón – mivel az ötkarikás távokon ezen a hétvégén lezárul majd az Eb- és vb-kvalifikáció – csak a nem olimpiai távokon, és a már említett négyesekben teszik vízre a hajóikat a versenyzők.

A hétvégi HP Kupán természetesen a sprint távon is összecsapnak a versenyzők, amelynek azért is van különleges jelentősége, mert az idei Európa-bajnokságon rendeznek először váltóversenyeket.

“A váltókra a kétszáz egyes eredményei válogatnak – mondta Storcz. “Ugyanakkor ezen szám esetében előfordulhat, hogy menedzselési céllal belenyúlok a váltócsapat összetételébe. Szeretném ugyanis, hogy tehetséges fiatalok vagy olyan versenyzők is szerephez jussanak majd az Európa-bajnokságon, akik a válogató során jól teljesítettek, ám épphogy lecsúsztak az olimpiai távú részvételekről.”

vajda attila

„Nekem az egy válogatós rendszerrel kapcsolatban nincs semmi kifogásom. Inkább a sűrű program miatt aggódom, hiszen a Világkupa után két héttel a válogatón, majd egy hét múlva az Európa-bajnokságon kell csúcsformában szerepelni. A Világkupán mindent beleadtam a sikerek érdekében, nehéz futamokat éltem meg, amelyek meglehetősen sok energiámat elvitték. Pihenni, regenerálódni pedig nem sok időm maradt. A válogató után pedig pláne nem lesz erre alkalmunk, szinte azonnal utazunk a brandenburgi kontinensviadalra. Négy hétig megtartani a jó formát igen csak nehéz feladat, de remélem, az Európa-bajnokságon be tudom bizonyítani, hogy én képes vagyok rá.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik