Élet-Stílus

Meddig szól a vuvuzela?

A stadion bejáratánál ingyen osztogatott trombiták miatt számos európai televíziós csatorna panaszkodott, és a játékosok sem tudnak koncentrálni a légyzümmögésszerű zaj miatt.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) csak a torna után dönt arról, hogy betiltatja-e a dél-afrikai Konföderációs Kupán a szurkolók által használt trombitát. A vuvuzela nevű műanyag hangszert a stadionok bejáratánál ingyen osztogatják, és a nézők folyamatosan fújják, aminek következtében számos panasz érkezett már az európai televíziós csatornáktól.

A közvetítő társaságok tudósítói alig hallják a saját hangjukat a méhrajszerű zúgásban, s az ügyben már Joseph Blatter FIFA-elnök is megszólalt. “Ez egy helyi jelenség, és nem tudom, hogyan lehetne megszüntetni. Nem Nyugat-Európában vagyunk, itt zaj, energia, ritmus, zene, tánc és dob van. Ez Afrika. Alkalmazkodnunk kell egy kicsit. Ezzel együtt megtárgyaljuk a dolgot a szervezőkkel.”

Meddig szól a vuvuzela? 1

Nicholas Maingot FIFA-szóvivő hozzátette, hogy az egyeztetésekre csakis a Konföderációs Kupa után kerülhet sor, azaz a tornán végig hallhatók lesznek majd a dudák.

A spanyol válogatott középpályása, Xabi Alonso csatlakozott a trombitaellenzők táborához: “Be kéne tiltani ezeket a hangszereket, mert nehéz kommunikálni és összpontosítani miattuk a pályán. Elterelik a figyelmet, és egyáltalán nem teremtenek jobb légkört a stadionban.”

Jerome Valcke FIFA-főtitkár tavaly úgy nyilatkozott a vuvuzeláról, hogy csak akkor száműzik azt, ha fegyverként használják a szurkolók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik