Élet-Stílus

A Zempléni Fesztivált nem érinti az áfaemelés

Újdonságokkal várja idén a Zempléni Fesztivál a látogatókat: Zempléni Fesztivál Extra címmel például már június 19. és 21. között kaphatnak "ízelítőt" a rendezvényből az érdeklődők. A szervezők az áfa-emelkedést nem hárítják át a közönségre, amely így idén is tavalyi árakon válthat jegyet a programokra.

„A jegyárak öt éve változatlanok” – hangsúlyozta keddi budapesti sajtótájékoztatójukon Turjányi Miklós fesztiváligazgató, hozzátéve, hogy az augusztus 7. és 16. között zajló Zempléni Fesztivál eseményeinek többségére 2-3 ezer forintért válthatók belépők, a programmal egybekötött úgynevezett borvacsorák ára is 10 ezer forint alatt marad.

Turjányi Miklós elmondta, hogy néhány támogató a gazdasági nehézségekre hivatkozva visszalépett, illetve csökkentette adományát, ennek ellenére ismét lesznek Szlovákiában is koncertek, melyek költségeit a Zemlpéni Fesztivál állja, a Lavotta Kamarazenekar Királyhelmecen, a Pécsi Kamarakórus Leleszen ad hangversenyt.

A Zempléni Fesztivált nem érinti az áfaemelés 1

“A programunk idén is sokrétű, bár tagadhatatlanul takarékos” – jegyezte meg Hollerung Gábor karmester, művészeti vezető. Tájékoztatása szerint két fő finanszírozóra támaszkodhatnak, a Nemzeti Kulturális Alapra és az Antenna Hungáriára, de a következő évi büdzsé így is bizonytalan. Ezért nem hirdethetik meg a fesztivál zárásakor a 2010-es programot, ahogy pedig az külföldön bevett szokás.

Felhívta a figyelmet a Zempléni Fesztivál Extra szombati estjére, amelyen az új tokaji Paulay Ede Színházban multimédiás előadásban szólaltatják meg Haydn A teremtés című oratóriumát. Másnap a sárospataki református templomban bemutatják Ludwig Mooser négyéves munkával felújított, kétmanuálos, huszonnégy regiszteres orgonáját.

Az augusztusi fesztiválon kétszer tartanak itt zenés istentiszteletet: augusztus 9-én a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia tanárai és növendékei a közreműködők, a zárónapon pedig Sebestyén Márta és Andrejszki Judit mellett Szamosi Szabolcs lép fel, aki szólóestet is ad a kivételes hangszeren.

Haydnra emlékeznek A halászlányok című opera előadásával is, a darab a Paulay Ede Színházban kerül színre ugyancsak a Crescendo Akadémiával együttműködésben, augusztus 8-án.

A tavalyi akadémián fedezte fel Hollerung Gábor a növendékek között a kínai Li Csit (Li Qi), aki idén a nyitókoncerten Mendelssohn e-moll hegedűversenyét játssza az MR Szimfonikusokkal.

A Pintér Béla Társulat a sátoraljaújhelyi Latabár Színházban vendégszerepel legendás produkciójával, a Parasztoperával. Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában a Radnóti-év alkalmából Bálint András Radnóti Miklós verseiből álló költői estje hangzik el.
A füzérradványi Károlyi-kastélyban pedig borkóstolással egybekötött koncertet ad az Auer Quartet.

Dzsessz és világzenei estek több településen is gazdagítják a programot, a Triginta Percussion például Bodrogkeresztúron, a Bohém Ragtime Band Tolcsván, a Mitsoura Tokajban lép föl – ezek a késő esi koncertek ingyenesek.

A fesztiválalapító Liszt Ferenc Kamarazenekar adja idén is a záróhangversenyt a sárospataki református templomban, amelyen az évfordulós zeneszerzők: Haydn és Mendelssohn egy-egy műve szólal meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik