Élet-Stílus

Tagadja a plágiumvádat J.K. Rowling

A világszerte népszerű és nagy hasznot hozó Harry Potter-könyvek kiadója, a Bloomsbury tagadja, hogy J. K. Rowling, a sikerkönyvek szerzője Adrian Jacobs néhai író Willy, a varázsló kalandjai című könyvéből lopott volna "jelentős részeket" a Harry Potter és a tűz serlege című művéhez.

J. K. Rowling és műve

J. K. Rowling és műve

Jacobs 1997-ben halt meg Londonban. Szóban forgó könyve, a The Adventures of Willy the Wizard – No 1 Livid Land 1987-ben jelent meg – egy évtizeddel azelőtt, hogy a Harry Potter-sorozat első kötete napvilágot látott. A Jacobs örökségét kezelő alapítvány most plágium vádjával pert indított a Bloomsbury ellen.

A Harry Potter és a tűz serlege a Rowling-sorozat negyedik kötete, és 2000 júliusában jelent meg. A Bloomsbury Kiadó kedden azt állította, alaptalan és hamis a vád, hogy Rowling átemelt volna saját könyvébe Jacobs munkáiból.

A Jacobs-alapítvány már 2004-ben megkereste a Bloomsbury kiadót, de nem tudtak részeket azonosítani a Harry Potterben, amelyek a Willy, a varázsló kalandjai című könyvből lettek volna másolva.

“J.K. Rowling semmit sem tudott Adrian Jacobs könyvéről egészen addig, amíg 2004-ben meg nem vádolták plágiummal” – hangoztatja keddi közleményében a Harry Potter-könyvek kiadója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik