Élet-Stílus

Rákkeltő a szúnyogírtás?

Több településen az emberi szervezetre ártalmas, rákkeltő hatású, hormonokat károsító, az Európai Unióban már betiltott szerrel végeztek, illetve terveznek végezni szúnyogirtást – közölte a Levegő Munkacsoport.

A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosához fordult a Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A civil szervezetek nem értik, hogy az ÁNTSZ miért engedélyezi a jogszabály által betiltott, mérgező anyagok alkalmazását, és miért nem az emberi szervezetre bizonyítottan nem káros szerekkel küzdenek a szúnyogok ellen – közölte a Levegő Munkacsoport.

A permetezéshez használt Reslin Premium olajban esbiol (S-bioalletrin) és permetrin található, melyet tavaly uniós szinten kivontak a forgalomból. A vonatkozó jogszabály szerint 2008. augusztus 22-től az EU területén ezek a szerek nem árusíthatók. Ezzel szemben az ÁNTSZ szerint ezek a szerek a kiskereskedelemben a „szavatossági lejárati idejükig árusíthatók és felhasználhatók”. A civilszervezetek szintén aggályosnak tartják, hogy a permetszerek kijuttatásához esetenként gázolajat használnak, amely bizonyítottan rákkeltő anyagot, benzolt is tartalmaz.

Az S-bioalletrin bizonyítottan rákkeltő hatású, míg a permetrin rákkeltő hatása mellett hormon- és lehetséges immunkárosító anyag, amelyet ráadásul az EU-ban már hat évvel ezelőtt betiltottak. Ezeket az irtószereket többek között Lábatlanban , Pomázon, Szentendrén, Sződligeten , Szigetmonostoron és Dunaújvárosban használták idén májusban és júniusban szúnyogirtásra.

Léteznek olyan korszerű és hatékony biológiai módszerek , valamint vegyszerek , amelyekkel úgy lehet irtani a szúnyogokat, hogy az nem veszélyezteti az emberek egészségét – jegyzik meg a civilszervezetek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik