Élet-Stílus

Mona Lisa levetkőzött

Két, meztelen Giocondát ábrázoló festményt is kiállítottak Vinci városában. Az egyik ruhátlan Mona Lisát magának Leonardónak tulajdonítják, a XVI. századi festményt most tudósok kezdik vizsgálni, hogy a rejtély megoldódjon - írja a Népszabadság.

A festményen a nő nem elegáns ruhában, hanem félmeztelenül látható, s nem titokzatos félmosoly bujkál a szája szögletében, hanem pajzán tekintet. A történészek döbbenten állnak a Leonardo da Vinci szülőhelyén, Vinciben lévő Museo Idealéban kiállított kép láttán. Lehetséges, hogy ezt is Leonardo festette?

Mona Lisák (forrás: Népszabadság)

Mona Lisák
(forrás: Népszabadság)

A kép nem pontosan a Louvre-ban lógó Mona Lisa-festmény „torzított” mása, de kétségkívül a jól ismert Giocondára utal. „A nő elhelyezése a képen, a kezek tartása, a háttérben a táj, a széleken az oszlopokkal nyilvánvaló kapcsolatot mutat Leonardo festményével” – nyilatkozta Alessandro Vezzosi, a Museo Ideale igazgatója, neves Leonardo-szakértő.

A most előkerült festmény múltjáról annyi tudható biztosan, hogy Napóleon nagybátyjának, Joseph Fesch bíborosnak (1763–1839) a tulajdonában volt, aki könyvtára fafalába zárva tartotta, vagyis nem tette ki látható helyre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik