Élet-Stílus

Megújul a határon túli színházak fesztiválja

Az idei évtől új elnevezéssel, Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja néven rendezik meg a határon túli teátrumok seregszemléjét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban, ahol június 19. és 27. között huszonöt romániai, szerbiai, szlovákiai és ukrajnai magyar társulat előadását láthatja a közönség.

A névváltoztatás oka, hogy Románia és Szlovákia Magyarországhoz hasonlóan az Európai Unió tagja, így – mint fogalmazott – már nem nevezhetők határon túli színházaknak a teátrumok, ahogy az korábban a fesztivál elnevezésében (Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja) szerepelt – közölte a szervező Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatója hétfőn az MTI-vel.

Az új név egyben új programot is jelent, hiszen a színházi és bábelőadások mellett showműsorok, koncertek, kiállítások, népművészeti, illetve kézműves vásár, továbbá gasztronómiai bemutató várja az érdeklődőket.

Változatos programokat ígérnek

A fesztiválon fellépő 16 romániai, 5 szerbiai, 3 szlovákiai és 1 ukrajnai magyar színház a legutóbbi évad legsikeresebb darabjait játssza. Így például az Újvidéki Tanyaszínház a Hegedűs a háztetőn, a Révkomáromi Jókai Színház a Szomorú vasárnap, a Szabadkai Népszínház A Gézagyerek, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszász) Az ember tragédiája, a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a Mesél a bécsi erdő, a Kassai Thália Színház a Cyrano de Bergerac, a Nagyváradi Állami Színház a Kasimir és Karoline, míg a Temesvári Csiky Gergely Színház az Amor Omnia című darabot mutatja be.
A koncertek közül kiemelkedik Hauser Adrienne zongoraestje, a Mindhalálig Beatles Mikó Istvánnal, Forgács Péterrel, Győri Péterre és Incze Józseffel, s fellép a Firkin, a Keleti Front és a United együttes is.

Fábry Sándor show-ja mellett egy musicalműsor is szerepel a programban, a Dívák című darabban Détár Enikő, Fésűs Nelly és Ladinek Judit lép közönség elé.Kiállítás nyílik Kovács Ildikó, Kolozsvár legendás bábos-nagyasszonya tiszteletére, illetve a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Újvidéki Tanyaszínház életét is bemutatja egy tárlat.

A legkisebb színházkedvelők, a gyerekek négy bábszínház, valamint Pályi János Blattner-díjas bábművész előadásai közül válogathatnak.

Kisvárdán fesztiválfalu is épül a rendezvény idejére, ahol népművészeti és kézműves vásár várja az érdeklődőket, Régi ízek szabadtűzön elnevezéssel pedig gasztronómiai bemutató, kóstoló lesz, ahol például a penyigei asszonyok főzik a kötött tészta levest, a szatmári halászlét, a húzott rétest és készítik a malacsültet. A falu színpada ad helyet a koncerteknek is június 19. és 27. között Kisvárdán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik