Élet-Stílus

A Penguins nyerte a Stanley-kupát – videó

A trónkövetelő Pittsburgh Penguins borította a papírformát. A döntő utolsó, hetedik találkozóján idegenben lepte meg a címvédő Detroit Red Wings együttesét, s így 1992 után lett ismét bajnok.

A hazaiak kezdtek jobban, majd idővel a Pittsburgh is felvette a ritmust, és emberelőnyben nem sok hiányzott, hogy megszerezze a vezetést. A szünet előtti hajrában mindkét oldalon remekeltek a kapusok.

A fordulás után hamarjában egy hatalmas védelmi hibát követően Max Talbot lőtt közelről gólt. Jevgenyij Malkin zavarta meg Brad Stuartot, a tapasztalt védő kapkodva középre próbált passzolni: a korongra lecsapott a 25 éves center, s közelről nem kegyelmezett.

A rutinos – s addig valamivel jobban játszó – címvédő ettől annyira megzavarodott, hogy egy rossz sorcsere után Talbot – akinek beceneve Mad Max – növelni tudta a különbséget.

Talbot második gólja megpecsételte a Red Wings sorsát (MTI/EPA)

Talbot második gólja megpecsételte a Red Wings sorsát (MTI/EPA)

A folytatásban eszeveszett rohamokat vezetett a Red Wings, ám Fleury mindent védett. Rossz hír volt a vendégeknek, hogy a világ egyik legjobbjának tartott Crosby lábsérülést szenvedett, és csak a harmadik harmadra jött ki, de alig játszott.

”Fájdalmas volt, hogy ott kellett ücsörögnöm a padon, miközben a srácok egyre másra vetődtek bele a kitámadó detroitiak lövéseibe” – árulta el a 21 esztendősen minden idők legfiatalabb Stanley-győztes csapatkapitányává avanzsáló Crosby. „Szerettem volna beállni, megtartani a korongot, hogy támadóbban tudjunk fellépni – ugyanakkor olyanok ellen játszottunk mint Pavel Dacjuk vagy Henrik Zetterberg. Egy rossz mozdulat, és a társaim munkáját lenulláztam volna. Sérülésem miatt nem voltam magabiztos, és nem akartam az lenni, akin elúszik a meccs.”

A záró játékrészben a hazaiak mindent egy lapra téve támadtak, a Penguins igazán kapura lövésig sem jutott.

Red Wings-Penguins – összefoglaló:

Még az emberelőnyök sem hozták meg a remélt Red Wings-találatot. Az 54. percben – amikor már majdnem “felborult” a pálya – Ericsson távoli lövésével faragott hátrányából a címvédő. Később Kronwall a felső vasat találta el, így nem sikerült az egyenlítés.

Az utolsó percre lehozta kapusát a Detroit, hátha összejön az újabb gól. Fleury azonban két parádés védéssel eldöntötte a kupa sorsát – mindössze egy másodperccel a vége előtt önfeláldozóan belevetődött Nicklas Lidström bombájába: elmondható, hogy megérte.

„Ha a Stanley-kupában hetedik találkozóra kerül sor, ráadásul hazai jégen, nos, akkor nagyon keserű a vereség. Rendkívül mellbevágó, hisz olyan közel voltunk” – ismerte el a mostani kudarc ellenére négy bajnoki címre büszke Lidström.

A mostani párharcban ez volt az első eset, hogy a vendégalakulat nyerni tudott, és ez az utóbbi évtized legeredményesebb klubjának bajnoki címébe került. A legendás Mario Lemieux tulajdonában álló Pittsburgh 1991 és 1992 után lett ismét bajnok. A tavalyi fináléban is ez a két csapat találkozott, akkor a még rutintalanabb Penguins 4-2-re kikapott, a mostani sikerével viszont megakadályozta a címvédést.

Ketten a sikerkovácsok közül: Dan Bylsma edző és Crosby (MTI/EPA)

Ketten a sikerkovácsok közül: Dan Bylsma edző és Crosby (MTI/EPA)

Ez volt a harmadik eset, hogy a döntő hetedik mérkőzésén otthon játszó alakulat elbukta a Stanley Kupát. 1945-ben a Detroit a Torontóval szemben, 1971-ben pedig a Chicago a Montreal ellen vesztette el otthon a finálét.

A rájátszásban eddig 11-1-es hazai győzelem-vereség mutatóval rendelkező Red Wings színeiben Marian Hossa lehetett igazán szomorú: a bajnoki címmel még nem rendelkező szlovák támadó tavaly igazolt el épp Pittsburghből – vele ellentétben Bill Guerin idény közben lett a Penguins játékosa, s 1995 után (akkor a New Jersey Devils együttesével ért csúcsra) nyert újabb címet.

NHL, rájátszás

Stanley Kupa-döntő, 7. mérkőzés:
Detroit Red Wings-Pittsburgh Penguins 1-2
(0-0, 0-2, 1-0)
Gól: Ericsson (54.), illetve Talbot (22., 31.)
Lövések: 24, illetve 18
Kapusok: Osgood 16 védés/18 lövés, ill. Fleury 23/24
A párharcot 4-3-as összesítéssel a Pittsburgh nyerte.
A rájátszás legértékesebb játékosának a győztes együttes orosz csatárát, Malkint választották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik