Élet-Stílus

Több szélenergiát akarnak Európában

A villamosenergia- termelésen belül 13 százalékot szélenergia fog biztosítani 2030-ra Magyarországon, ugyanakkor ezt a mennyiséget az Európai Unió 2020-ra szeretné elérni.

Európában jelenleg 127 ezer megawatt beépített szélenergia-kapacitás található, ennek ötöde Dániában, 11-11 százaléka Spanyolországban és Portugáliában van. Magyarország részesedése az európai szélenergia-kapacitásból nem éri el az 1 százalékot – mondta Jacopo Moccia, az Európai Szélenergia Társaság tisztségviselője a társaság által Budapesten rendezett konferencián.

Az Európai Unió célkitűzése, hogy a teljes felhasznált energia 12-14 százalékát adja a szél 2020-ra, 2030-ra pedig megközelítse a 30 százalékot.

A villamosenergia-termelésen belül Magyarország 13 százalékot célzott meg – mondta Hercsuth Andrea, az Európai Bizottság Közlekedés és Energia Főigazgatóságának munkatársa. A magyar szélerőmű-kapacitás jelenleg 176 megawatt, amelynek zöme Mosonmagyaróvár-Csorna térségében található – mondta Tóth Péter, a Magyar Szélenergia Társaság elnöke.

Az elhelyezést az itt futó szélcsatorna indokolja, így az E.ON, mint villamosenergia-szolgáltató tudatosan ide telepíti a szélparkokat. Miután ez a társaság forgalmazza a villamosenergia-felhasználás 46 százalékát, így érdekelt a termelésben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik