Élet-Stílus

F1: tizenhárom csapat indulhat jövőre

Az FIA nyilvánosságra hozta a 2010-es Forma-1-es világbajnokság nevezési listáját. Az összes jelenlegi csapat szerepel, mindössze három új jelentkező kapott helyet. A FOTA-csapatok sorsa továbbra is a levegőben lóg.

Az összes jelenlegi csapat szerepel a listán, de a Toyota, a Renault, a McLaren-Mercedes, a BMW Sauber és a Brawn GP csak feltételesen, a véglegesítés csak akkor történik meg, ha a felsoroltak június 19-ig, azaz jövő péntekig elállnak a feltételeiktől.

A Ferrari és a Red Bull két alakulatának neve mellett ugyan nincs feltételes jelzés, az FIA a csapatokkal korábban kötött szerződések alapján ugyanis úgy tekinti, hogy 2012-ig mindenképpen részt vesznek a Forma-1-ben, de a Ferrarinál már jelezték, ha az új szabályok érintetlenül maradnak, nem indul a jövő évi sorozatban.

“A kétségek elkerülése végett a Ferrari megerősíti, hogy ha teljesülnek a FIA jelenlegi szándékai, nem vesz részt a 2010-es autós gyorsasági világbajnokságban, mivel az új szabályok sértik az istálló és a FIA között fennálló megállapodást” – áll az olasz csapat közleményében.

Jövőre akár 26 csapat is körözhet (MTI/EPA)

Jövőre akár 26 csapat is körözhet (MTI/EPA)

Röviddel a Ferrari állásfoglalása után a Red Bull Racing is jelezte: feltételekhez köti a jövő évi indulást. A Williams és a Force India már korábban feltétel nélkül jelentkezett, és helye biztos a 2010-es rajtrácson. Az FIA három új jelentkezőt vett fel a listára: a Team US F1, a Campos Grand Prix, és az eddig nem említett Manor Grand Prix az új belépő. Mindhárom csapat Cosworth-motorral indul jövőre.

Ha a feltételesen nevező csapatok helyzete nem tisztázódik a jövő hét végéig, helyüket további újakkal töltheti fel a szervezet.

a forma 1 2010-es nevezési listája

Scuderia Ferrari Marlboro
Scuderia Toro Rosso
Red Bull Racing
AT&T Williams
Force India F1 Team
Campos Grand Prix
Manor Grand Prix
Team US F1
Vodafone McLaren Mercedes
BMW Sauber F1 Team*
Renault F1 Team*
Panasonic Toyota Racing*
Brawn GP Formula One Team*
* feltételes nevezések

Ajánlott videó

Olvasói sztorik