Élet-Stílus

Sziget: kiderült a nulladik nap titka

Már szinte minden kiderült az idei Sziget-fesztiválról, egyedül a nulladik nap fellépőit tartották eddig titokban a szervezők. Kiderült, egyfajta Magyar dal napja lesz megint – LGT-vel, Kispálékkal, Fenyő Miklóssal, csak ezúttal a rasszizmus elleni küzdelem jegyében.

Augusztus 11-én, a Sziget “nulladik” napján a Nagyszínpadon a rockműfaj jeles hazai képviselői és fiatal tehetségei „a zene pozitív energiáját” használva tesznek hitet az emberek egyenlősége mellett. A fesztivál másik szabadtéri nagyszínpadán, a Világzenei Nagyszínpadon pedig a magyar jazz-zenészek összefogásának lehetünk tanúi. Ez a helyszín még egy világraszóló meglepetést is tartogat: egy ritkán látható koncert keretében a világ legjobbjai közt említett zenészek, Miles Davis egykori muzsikusai – indiai zenészek társaságában – idézik meg a legendás trombitás szellemét. Mindezt az ottalvós hetijegyeseknek ingyen, egyébként pedig féláron, azaz 5000 forintos napijegyért.

LGT a Szigeten -idén újra fellépnek

LGT a Szigeten – idén újra fellépnek


A fellépők sora még koránt sem teljes, az már biztos, hogy fellép majd a Nagyszínpadon az LGT, a Kispál és a Borz, Fenyő Miklós, a Heaven Street Seven, Balázs Fecó, KFT, Deák Bill Gyula, a Quimby, a Beatrice, a Kaukázus, Rúzsa Magdi, Péterfy Bori Love Band, Novák Péter, Bródy János, a Bikini, a Fish!, az Irie Maffia, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Turbo, a Subscribe, a Republic, a Zanzibár, Jamie Winchester, a 30Y, Müller Péter Sziámi és sokan mások, köztük külföldi zenészek is.

Este 11-kor a Nagyszínpad programja véget ér, de a nap még nem: egyrészt az A38-WAN2 sátrában – többek mellett – az Animal Cannibals, a Ladánybene 27, Dopeman, Anna and the Barbies szereplésével, a Budapest Jazz Klub helyszínén jazzisták közreműködésével folytatódik a program tovább.

Pozitív üzenet

Két rock’n’roll “halhatatlan”, Eric Clapton és David Bowie rosszízű kijelentései keltették életre 1976-ban a Rock Agains Racism (Rock a Rasszizmus Ellen) mozgalmat, mely eredetileg egyetlen koncert erejére szerveződött, majd több, nagy tömegeket megmozgató fesztivált is szervezett, ellensúlyozva az egyre sűrűsödő rasszista megnyivánulásokat a hetvenes évek Angliájában. 2002-ben a Rock Against Racism “Love Music Hate Racism” (LMHR) néven született újjá.

A „LMHR a zene pozitív energiáját használja a rasszizmus elleni küzdelemben” – vall önmagáról a szervezet, mely legutóbb idén május utolsó hétvégéjén szervezett nagyszabású fesztivált. Az LMHR támogatói közt számos előadó és zenekar található, többek közt Peter Doherty (Babyshambles), Mylo, Shane McGowan, az Anti-Flag, Lily Allen, a Kaiser Chiefs, Damon Albarn, Paul Simonon (The Clash), Kelly Rowland (Destiny’s Child), Jerry Dammers (The Specials), Estelle, az Asian Dub Foundation, vagy a Basement Jaxx.

A bevételt a rasszizmus elleni harcra fordítják

A Rock Against Racism szervezői idén tavasszal – a Brit Nagykövetség közvetítésével – keresték fel a Sziget szervezőit az együttműködés lehetőségével. Mint írták, a Magyarországon a közelmúltban történt események okán is szeretnék, ha a Sziget helyt adna egy koncertsorozatnak, mely a fesztivál széles körű közönsége előtt is demonstrálná a zenészek összefogását és tiltakozását az ellen, hogy egyének vagy csoportok, rejtetten vagy intézményesítve emberek külsejének alapján társadalmi különbséget feltételezzenek és ez alapján értékrendet állítsanak fel.

“Az EP-választások sajnos azzal az eredménnyel is jártak, hogy az európai politikába a régi hazugság tér vissza, amely a problémákért a kisebbségeket, a bevándorlókat okolja. A rasszizmus ellen együtt kell fellépni és ehhez a multikultúra egységét kifejező zene az egyik legfontosabb eszköz lehet” – mondta Lee Billingham, az LMHR vezetője a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Az Angliából indult Rock Against Racism mozgalom most tehát a Szigeten is hangot ad annak, hogy politikai szimpátiától függetlenül, széles körű összefogással, kizárólag a zene nyelvén milyen komoly erőket lehet megmozgatni egy jó ügy mentén.

A Sziget-szervezők pedig úgy döntöttek, hogy a “Zene a Rasszizmus Ellen” rendezvény bevételéből származó nyereségből a rasszizmus elleni harc egyik magyarországi szervezetét támogatják majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik