Élet-Stílus

Akadoznak a vizesvébé előkészületei

Jó öt héttel a római vizes világbajnokság rajtja előtt még főhet a fejük az olasz szervezőknek, mivel jócskán akadnak gondok a létesítményekkel, és személyi viták is nehezítik a július 16. és augusztus 2. között esedékes csúcstalálkozó előkészületeit.

Több leendő színhely sincs még teljesen kész – írta szerdán a Reuters, külön megemlítve azokat a vízilabda-meccsekre és műúszóversenyekre szolgáló mobil medencéket, amelyeket a Foro Italicóban, a vb szívében fekvő teniszpályákon állítanak fel, de a kivitelezést illetően alapos késésben vannak a házigazdák.

“Kár lenne tagadni, hogy akadnak problémáink” – nyilatkozta Domenico Fioravanti, a 2000-es sydneyi olimpia kétszeres mellúszó aranyérmese, immár mint a római vb egyik szponzora, aki tán saját maga megnyugtatására is ekként folytatta: – Bár a megpróbáltatások akár pozitív irányba is terelhetik a dolgokat.”

A belső gondok, ha igaz, májusban kezdődtek, amikor is Paolo Barelli, az olasz úszószövetség elnöke azt próbálta kijárni Gianni Alemannónál, Róma főpolgármesterénél, hogy menessze a szervezőbizottság első emberét, Giovanni Malagót. A kísérlet nem járt sikerrel, s a felek között a múlt héten állítólag kompromisszum született, de nyilvánvaló, hogy a belső harcok ártanak a vb ügyének.

Akadoznak a vizesvébé előkészületei 1

Az ideiglenes medencék elhelyezése – a felelősök érvelése szerint – azért ütközött nehézségbe, és torkollott késlekedésbe, mert a felállításukra kiszemelt két salakpályás teniszstadionban májusban még rangos férfi és női tornákat rendeztek. A vizes világbajnokságoz kapcsolódó munkálatokat az is lassította – hangzott a szervezők további magyarázata -, hogy a Stadio Olimpicóban játszották a labdarúgó Bajnokok Ligája május végi döntőjét.

Ám még nem késtek el végzetesen, kellő időben meglesznek mindennel – ígérték a sebtében összehívott római nemzetközi sajtótájékoztatón a vendéglátók, köztük a vb-vel kapcsolatos építkezésekhez kirendelt kormánybiztos, Claudio Rinaldi, aki így nyilatkozott: “Kínlódunk, néhány munkaterület felelősét sírógörcs kínozza, de mire az első külföldi delegációk július elején megérkeznek hozzánk, addigra mindennel készen leszünk.”

Hasonlóképpen derűlátó a 21 éves Alessia Filippi, a 800 méteres női gyorsúszás tavalyi, pekingi olimpiai ezüstérmese is, akinek meggyőződése, hogy Róma minden nehézséget leküzd: “Teljesen biztos vagyok benne, hogy a világbajnokság felejthetetlen lesz. Láttam az úszóstadiont, amely csodálatosan fog festeni, amikor teljesen elkészül.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik