Élet-Stílus

200 millióra nőhet a “klímamenekültek” száma

2050-ig mintegy 200 millió ember kényszerülhet lakhelyének elhagyására - tették közzé az ENSZ bonni klímakonferenciája alkalmából ENSZ-szervezetek és segélyszervezetek a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) becsléseire hivatkozva.

Amennyiben nem kerül következetes intézkedésekre sor a globális felmelegedés megfékezésére, „minden korábbi mértéket” meghaladó menekültáradatra lehet majd számítani – mutatnak rá a tanulmány szerzői. Koko Warner, a tanulmány főszerkesztője szerint „új ötletekre és gyakorlatban megvalósítható elképzelésekre van szükség a klímaváltozás által az emberiség biztonságára jelentő veszély elhárításához”.

A legsúlyosabban a fejlődő régiókban és szigetországokban élő embereket érintheti a klímaváltozás – írja a tanulmány. A legnagyobb aggodalmat a tengerszint lehetséges emelkedése kelti: az olyan sűrűn lakott körzetekben, mint a Mekong-delta, egy kétméteres szintemelkedés 14,2 millió embert fosztana meg lakhelyétől, és elárasztaná a megművelés alatt álló területek felét. Hasonló mértékű veszély fenyegeti a Gangesz és a Nílus vidékét is.

2008-ban 20 millió embert tettek hajléktalanná a klímaváltozás miatt bekövetkezett természeti katasztrófák. A szakértők egyetértenek abban, hogy a jövőben is a szegényebb térségeket érinti majd leginkább a klímaváltozás környezeti hatása, mivel ott hiányzik leginkább a pénz a felkészüléshez és a természeti erőknek ellenálló emberi élettér megteremtéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik