Élet-Stílus

Rendőrök védik a tiszavirágot

admin
admin

2009. 06. 09. 17:59

Megkezdődött a Tiszán és a Tisza-tavon a legnagyobb termetű magyarországi kérészfaj, a tiszavirág rajzása. A vízi rendőrök a természetvédőkkel együtt igyekeznek megakadályozni, hogy a védett rovarokat - főként a horgászok - illegálisan begyűjtsék.

A tiszavirág természetvédelmi értéke egyedenként kétezer forint, az élő és az elhullott rovarok gyűjtése egyaránt tilos – közölte Kurdics Zoltán alezredes, a Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság osztályvezetője. A rovar védettségét az indokolja, hogy ez a faj jelenleg csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján található meg.

(MTI)

(MTI)

A szabálysértésekről szóló 1999. évi jogszabály szerint százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a védett egyedet elpusztítja. Amennyiben a befogott, begyűjtött példányok összértéke meghaladja a 20 ezer forintot, akkor a tett lopás bűncselekmény, amely az értéktől függően lehet vétség vagy bűntett. Ha az elkövető felássa a rovarok telepét vagy jelentős számú egyedet fog be, akkor a természetkárosítás bűncselekményét is elkövetheti.

A rendőrök folyamatosan gyűjtik az adatokat arról, hogy mikorra várható a kérészek tömeges rajzása. Felvették a kapcsolatot a területükön tevékenykedő természetvédelmi egyesületekkel, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreivel. A tiszavirág tömeges rajzásának időszakban fokozott járőrszolgálatot vezetnek be.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.