Élet-Stílus

Nem mernek autót venni az oroszok

Oroszországban 47 százalékkal csökkent, Kínában ezzel szemben 14,3 százalékkal nőtt a járműértékesítés. A kínai autógyártók szövetségének adatai szerint a január-május közötti időszakban 4,96 millió gépkocsi kelt el az ázsiai országban.

Oroszországban májusban 58 százalékkal kevesebb új autót adtak el, mint egy évvel korában. Ez is jól jelzi a gazdasági válságot. Az Oroszországban működő nagy külföldi cégek szövetsége, az Associaton of European Businesses (AEB) adatai szerint a járműértékesítés 47 százalékkal csökkent éves szinten az idei első öt hónapban, ezzel szemben Kínában az egy évvel korábbinál 14,3 százalékkal több autót adtak el az említett időszakban.

A szakértők korábban azzal számoltak, hogy Oroszország válik idén a legnagyobb európai autópiaccá. A Troika Dialog befektetési cég egyik autópiaci elemzője szerint viszont jelenleg az emberek félnek új autót venni, mert tartanak attól, hogy munkanélkülivé válhatnak. Oroszországban tavaly augusztus óta 3,2 millió embernek szűnt meg az állása, és még ennél is többen alacsonyabb bérért és rövidített munkaidőben dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik