Élet-Stílus

Indul a Nemzeti Parkok Hete

Egy héten át számos vidéki és budapesti helyszínen nyílt szakvezetéses túrák, mérsékelt árú belépők, kedvezmények, extra programok várják azokat, akik egy jó kirándulásra vágynak.

Június 19–28. között geológiai túrával, barlanglátogatással, madárodú készítéssel, kenutúrával, esti szentjánosbogár-sétával, krumplinappal, bábkészítéssel, természetrajzi kiállítással, napközis táborral, gyógynövényes foglalkozással, éjszakai lepke megfigyeléssel, csillaglessel és szekértúrával várja a látogatókat a tíz hazai nemzeti park a Magyar Nemzeti Parkok Hetén.

A 2007-ben indított programsorozat idén harmadik alkalommal mutatja be Magyarország gazdag természeti és kultúrtörténeti örökségét. Tavaly több mint 1,2 millióan keresték fel a hazai nemzeti parkokat.

Az Aggteleki Nemzeti Parkban szakvezetéses túrán vehetünk részt a keleméri Mohos-lápnál, valamint 50 százalékos kedvezményt kaphatunk a Baradla-barlang aggteleki rövidtúráján és a Vörös-tói barlangtúrán. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park kedvezményesen látogathatjuk a Szentgáli-kőlik barlangot, míg a Bükki Nemzeti Parkban szakvezetéses túra indul a kaptárkövek titkainak feltárására. A Duna-Dráva Nemzeti Parkban diavetítéses előadást nézhetünk meg a Duna-Dráva Nemzeti Park természeti értékeiről, illetve madárodút készíthetünk a pécsi Pintér-kertben, és kenutúrára mehetünk a Vén Dunán Bajától.

Pelikánok a Hortobágyi Nemzeti Parkban (fotó: MTI)

Pelikánok a Hortobágyi Nemzeti Parkban (fotó: MTI)

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban esti szentjánosbogár-séta keretében csodálhatjuk meg az Alcsúti Arborétum kincseit, míg a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban madarakat figyelhetünk meg a Fertő szikes tavainál és a Nyirkai-Hanyban. A Hortobágyi Nemzeti Parkban gyalogtúrán vehetünk részt szakvezetéssel, a Kiskunsági Nemzeti Parkban pedig a tiszavirág-túra keretében fedezhetjük fel a Mártélyi Tájvédelmi Körzet flóráját és faunáját.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban a gyógynövényekkel ismerkedhetünk meg közelebbről, de akár egy éjszakai lepke megfigyelésre vagy csillaglesre is jelentkezhetünk. Az Őrségi Nemzeti Parkban kerékpártúra indulhatunk a Kerca völgyében, vagy a festőien szép Lugosi-patak völgyében sétálhatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik