Élet-Stílus

Budapest a “legélhetőbb” Kelet-Európában

admin
admin

2009. 06. 09. 07:13

A kelet-európai EU-országok nagyvárosai közül Budapesten a legjobb élni az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház friss összeállítása szerint. A magyar fővárost Prága és Pozsony követi.

Az 1-es osztályzat “elviselhetetlen”, a 100-as “ideális” életkörülményeket jelöl. A 80 pontnál jobb osztályzatú városokban az EIU szerint alig jelentkeznek “életminőségi gondok”, az 50 alatti pontszámok ugyanakkor már “napi életszínvonalbeli kihívásokat” jeleznek.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki elemző és előrejelző intézete által elsősorban az üzleti kiküldöttek számára rendszeresen készít életminőségi listát. Az idén 140 nagyvárost tartalmazó lista öt átfogó kategória – stabilitás, egészségügyi ellátás, oktatás, kultúra és környezet, valamint infrastruktúra – összesen harminc mennyiségi és minőségi ismérve alapján számszerű indexet ad az adott város “élhetőségére”.

Megelőztük Prágát

A ház a kelet-európai térségben az általa alkalmazott kritériumok alapján Budapestet találta a leginkább élhetőnek. A magyar főváros a 140-es listán az 55. helyre került, 88,2 ponttal. Budapest után a térségből Prága következik, amely 84,0 ponttal a 60. helyen áll. Az EIU felmérésének készítői a listához fűzött elemzésben ki is emelik, hogy Kelet-Európából ez a két főváros – a kissé távolabbra sorolt, 79,8 ponttal 65. helyezett Pozsonnyal együtt – került a szinte problémamentes felső mezőnybe.

Varsó 78,2 pontja azonban csak a 70. helyhez volt elégséges. A kelet-európai EU-térségben Bukaresté a leggyengébb helyezés: a román főváros 71,8 ponttal a 85. helyre került.

Kanadai az élen

Az élvonalat kanadai, nyugat-európai és ausztrál nagyvárosok alkotják. Az idei élhetőségi lista első helyezettje a kanadai Vancouver, 98,0 ponttal, utána Bécs (97,9), az ausztráliai Melbourne (97,5), a kanadai Toronto (97,2), majd holtversenyben ötödikként – egyaránt 96,6 ponttal – az ausztráliai Perth és a kanadai Calgary következik.

A legélhetőbb amerikai város az EIU felmérése szerint a 92,3 ponttal 29. helyre sorolt Pittsburgh. New York közvetlenül Budapest után következik, 86,6 ponttal az 56. helyen.

Zimbabwei a sereghajtó

A lista másik végére afrikai és ázsiai országok nagyvárosai kerültek. Az EIU londoni elemzői által összeállított rangsort a zimbabwei Harare zárja, 37,5 ponttal a 140. helyen, eggyel felette a bangladesi Dakka áll, 38,7 ponttal, holtversenyben Algírral.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

The Cranberries May 9th, 2012 Sound Academy Toronto, Ontario (Photo by Michael Hurcomb/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.