Élet-Stílus

Söderling-Federer döntő a Roland Garroson

A világelső Rafael Nadal párizsi uralkodását lezáró Robin Söderling bejutott a Roland Garros döntőjébe, miután nagy csatában legyőzte Fernando Gonzalezt. Ellenfele Roger Federer lesz, aki öt szettben verte Juan Martin del Potrót.

A világranglista 25. helyén álló Robin Söderling pályafutása során először jutott Grand Slam-torna döntőjébe, miután óriási csatában, öt szettben legyőzte a chilei Fernando Gonzalezt.

A világelső, utóbbi négy évben győztes spanyol Rafael Nadalt búcsúztató svéd közel másfél óra alatt 2-0-ás előnyre tett szert, ám a folytatásban Gonzalez 7:5-tel szépített, majd a szoros negyedik szettben 4:4 után faképnél hagyta riválisát.

A chilei teniszező 6:4-re megnyerte a szettet, ezzel egyenlített, a döntő menetben pedig már 3:0-ra és 4:1-re is vezetett. Úgy tűnt, készülhet a fináléra, ekkor azonban Söderling megrázta magát, és már gémet sem engedélyezett Gonzaleznek.

Ki állítja meg a meglepetésembert? (MTI/EPA)

Ki állítja meg a meglepetésembert? (MTI/EPA)

A 3 óra 28 percig tartó mérkőzés során Söderling ötször vette ellenfele adogatójátékét, míg Gonzalez négyszer brékelt. A svéd ugyan több ki nem kényszerített hibát követett el (45-33), ámbátor 15-tel több nyerőt is ütött, mint dél-amerikai riválisa.

Federer is öt szettben nyert az elődöntőben

A második elődöntőben előző három évben finalista Roger Federer hátrányból felállva verte Juan Martin del Potrót. Az argentin teniszező az első szettben két alkalommal is elvette Federer adogatójátékát, így 38 perc alatt előnybe került.

A második játszmában mind a ketten hozták saját szerváikat, így 6:6 után következett a rövidítés, melyben a svájci volt a jobb. A harmadik menet elején Del Potro rögvest lebrékelte riválisát, aki ellen a meccset megelőzően öt vereséget számolt, és az ebből fakadó előnyét meg is őrizte, sőt, a végén ismét ellenvette Federer szervajátékét, így a döntő küszöbére lépett.

A svájci játékos három szett alatt egyszer sem tudta fogadóként megtréfálni Del Potrót, bréklabdája is mindössze kettő akadt. A negyedik menet negyedik gémjében aztán e tekintetben is megtört a jég, Federer játékba lendült, brékelt, majd a saját adogatását hozva 4:1-es előnyre tett szert, és a folytatásban már gémet sem veszített – 6:1-gyel kiegyenlített.

A bázeli sztár az ötödik, döntő játszmában ott folytatta, ahol az előzőt abbahagyta, villámgyorsan elhúzott 2:0-ra, Del Potro azonban 3:3-nál utolérte Federert, aki a következő, hetedik gémben, fogadóként három bréklabdát rontott, a negyediket viszont már kihasználta, ellenfele ugyanis kettős hibát vétett.

Roger Federer már 5:3-nál, fogadóként pontot tehetett volna a maratoni csata végére, de elpuskázta az első meccslabdáját, a következő gémben aztán kiszerválta a 20 éves riválisát.

Roger Federer és Robin Söderling eddig kilencszer találkozott, és a világranglista-második svájci még hibátlan a svéddel szemben, salakon kétszer győzte le, mindannyiszor két szettben.

Spanyol siker női párosban

A harmadik helyen kiemelt spanyol Anabel Medina Garrigues, Virginia Ruano-Pascual kettős nyerte a női párosok versenyét a francia nyílt teniszbajnokságon, miután a pénteki döntőben két nagyon sima játszmában győzött a 12. kiemelt Viktorija Azarenka, Jelena Vesznyina fehérorosz, orosz duó ellen.

Babosék döntősök

A juniorok között szereplő Babos Tímea a brit Heather Watsonnal az oldalán – harmadik kiemeltként – bejutott a döntőbe a francia nyílt teniszbajnokság párosversenyében.
Babosék pénteken a Kszenyija Kiriljova, Martina Trevisan orosz, olasz kettőst győzték le döntő rövidítésben.

„Egyre jobban összeszokunk a párommal, így a játék is egyre jobban megy” – nyilatkozta az MTI-nek az idei U16-os csapat Európa-bajnokságon aranyérmes, 16 éves magyar játékos. Babos Tímea a döntővel kapcsolatban megjegyezte „Nem lesz könnyű dolgunk, a riválisaink nagyon erősek.”

Roland Garros, férfi elődöntő:
Söderling (svéd, 12.)-Gonzalez (chilei) 6:3, 7:5, 5:7, 4:6, 6:4
Federer (svájci, 2.)-Del Potro (argentin, 5.) 3:6, 7:6, 2:6, 6:1, 6:4

Női páros, döntő:
Medina Garrigues/Ruano-Pascual (spanyol, 3.)-Azarenka/Jelena Vesznyina (fehérorosz, orosz, 12.) 6:1, 6:1

Juniorok, női páros, elődöntő:
Babos/Watson (magyar, brit, 3.)-Kiriljova/Trevisan (orosz, olasz) 6:2, 5:7, 10-8 – döntő rövidítés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik