Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak: Könyvhét vagy Facér Jimmy

Több rendezvény már pénteken fut, mint a Könyvhét, a POSZT, a borfalu vagy a Gyerek Sziget, így azokat nem csak az általunk megadott napokon érdemes látogatni. Talán most lesz az az alkalom, amikor az összes javsaslatunkat valaki valóra váltja. A kérdés csak az, hogy milyen idő lesz, hogy eldöntsük a régi kérdést: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, Június 5.

Az 1929 óta minden évben megrendezett könyvhét (csak 1957 után maradt el szolidaritásból) a rendszerváltás utáni két évtizedben is megőrizte az eredeti helyszínét, a Vörösmarty teret, s idén a Váci utcával és a Deák Ferenc utcával egészül ki. A hazai és határon túli, döntő többségükben irodalmat, magyar szerzőket megjelentető kiadók 142 pavilonból kínálják újdonságaikat, s csak ezen a helyszínen több mint 1000 dedikálás várható. Ezt a tradíciót bűn lenne veszni hagyni. Ezért idén is irány a Könyvhét.

Ha világosban megszereztük a legújabb Spirót vagy Bereményi novelláskötetét, akkor az éjszakában vár Tito & Tarantula a Dürer Kertben. Tito Larriva Mexikóban született, de Texasban nőtt fel, majd a hetvenes évek végétől kezdődően punkzenekarokban játszott, mint az Impalas vagy Plugz (késõbb Cruzados). A rendhagyó rockból, bluesból és hetvenes évekbeli pszichedeliából kikevert „texmexrock” albumról albumra jobban szólt. Zenéjüket nevezték már texasboogie-nak, kaliforniai szörfgitározásnak, olasz filmzenéket bűnnel vegyítő mágusoknak, alapvetően mégis az indie kategóriába sorolható. Leginkább azonban arról híresek, hogy Larriva színészként szétlőtte Tarantino fejét a Desperadóban.

Ha mégsem vágynánk ilyen távoli kultúra megismerésére, egy sokkal közelebbi szomszédos ország fővárosa, Pozsony is idelátogat az A38-ra. A rendhagyó fesztiválsorozat célja, hogy Európa jelentős városainak kultúráját mutassa be – sajátos szemszögből. A fesztivál keretében pénteken lesz a Noisecut, a DJ Bootsie Quartet, a Longital, a Colorstar, a Foolk, a Junior koncertezik, szombaton pedig a Lavagance, a Turbo, a PPE, az Isten Háta Mögött, az Isobutane és Tibor Holoda.

Menjek vagy maradjak: Könyvhét vagy Facér Jimmy 1

A színházi szakma legnagyobb hazai rendezvénye, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) csütörtökön indult. Itt június 13-áig 18 versenyprodukciót és több mint száz kísérőrendezvényt látogathatunk meg. A IX. POSZT válogatója Janisch Attila filmrendező volt, aki a 2008. április 1. és 2009. március 31. között bemutatott magyar színházi előadások közül választott. Most megnézhetjük, hogy egyetértünk-e. Csak kapjunk jegyet!

Szombat, június 6.

Talán mindenki ismeri a MTV-ről (nem a köztévéből) a Pimp My Ride című műsort, ahol különböző leszakadt autókat alakít át egy kis csapat szuperautóvá miközben az autótulajdonosok szinte istenközeli élményt élnek át, annyira boldogok, hogy imájuk meghallgatásra talált, és tényleg átszabják a verdájukat, és valóban benne lehetnek a tévében. Nos ennek a műsornak a rapper műsorvezetője, Xzibit lesz itt, aki persze koncertet is nyom a Syma csarnokban az Amerikai Autókiállításon és Tuning Show-n. Ott lesz még Kuka MC az Animal Cannibalsből, DJ-k, MC-k., breakesek, graffitisek meg minden, ami úgy általában a hiphopkultúrához, meg az amerikai autókhoz köthető.

Szombaton minden adott a kikapcsolódásra. Itt lesz mindjárt a pénteken indult Belvárosi fesztivál. Mostanra hagyománnyá vált, hogy nyár elején két napig fiatalok és idősek, zenekarok vagy éppen civilszervezetek sátrai töltik meg Budapest Belvárosának tereit. A kétnapos buli különlegessége, hogy mindenkinek igyekeznek a kedvére tenni. A Szabadság téri Nagyszínpadon olyan fellépők várják az érdeklődőket, mint pénteken a PASO, szombaton pedig a Kiscsillag vagy a Quimby. A Szomory Dezső tér – akárcsak az előző években – a jazz kedvelőinek kínál kikapcsolódást. Idén új helyszínnel bővült a Belvárosi Fesztivál: az Erzsébet téri Világzenei Színpadon többek között a népszerű Csík Zenekar dalait hallgathatjuk. Az idősebbeknek a Zrínyi utcai Táncdal Pódiumra hívtak előadókat, de a gyerekeknek fellép Halász Judit is.

A Belvárosból nem éri meg nagyon elmenni, legfeljebb a Zöld pardonba a Yonderboi mellől kinőtt csapat koncertjére, a Zagarra. Mi mégis inkább a Gödört választanánk, ahol a Balkan Beats sorozatban DJ Robert Soko hozza a magyar Romano Dromot, a francia Schyzodrome-ot. Az egyszerre ősi és modern Roamano Dromot nem kell bemutatni, de a párizsi székhelyű The Schyzodrome-ról keveset tudunk. A csapat a dub-rocktól és a keleti zenétől inspirálva hat zenészt egyesít, akik a legkülönbözőbb háttérrel érkeztek a csapatba. Két érzéki nő szláv nyelvű énekéből, a speciális keleti hangzású tharu csellóból és különféle elektronikus effektek harmóniájából születik meg mindenkit magával ragadó zenei világuk. Pörgős, páratlan ritmusokkal bolondított, majd hirtelen váltásokkal elcsendesedő pszichedelikus zenére számíthatunk.

Vasárnap, június 7.

Vasárnap, ahogyan az Úr is megpihent, mi se tegyünk másképp. Persze csak azután, hogy állampolgári kötelességünket leróttuk a szavazóurnáknál. Utána azt javasoljuk, hogy szakítsunk a húsleves-vasárnapi hús kombinációjával, és kóstoljunk bele a gasztronómiai rendezvények hétvégi felhozatalába.

Itt van például az egyik büszkeségünk, a libamáj, amelynek Orosházán külön fesztivált szerveztek. Bár örök kérdés, hogy szabad-e tömni a libát, ahogyan azt az ókori egyiptomiak és a rómaiak is tették, vagy másképp kell-e elérnünk, hogy ilyen nagyra nőjön ez a finom és igencsak zsírgazdag ételünk. Ha pedig ugyanitt zenei programokra is vágyunk, akkor inkább pénteken és szombaton menjünk, amikor is a Csík zenekar, a Bikini és Rúzsa Magdi is tiszteletét teszi egy fellépés kedvéért.

Ha pedig libamáj, talán nincs is ennél egyértelműbb választás, mint egy jó tokaji. Ha térben nem is esik olyan közel Orosházához Óbuda, ahol is a Borfalu keretében a nemes hazai nedűből is kortyolhatunk. Persze nem kell a borok királyához ragaszkodnunk, és akármilyen szentségtörésnek is hangzik, akár fröccsöt is ihatunk, ha mégis valahogy meleg lenne vasárnapra. Persze itt is vár ránk mindenféle étek is, vélhetően éhes sem marad tehát senki.

Menjek vagy maradjak: Könyvhét vagy Facér Jimmy 1

Bár Benke László szakács munkásságát a legtöbb hazai szakember nem tartja a hazai gasztronómiai áramlatok haladó irányzatának, mégis valahogyan sokakat elvarázsol. A Magyarok Nagy Asztalát összekalapáló Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagymestere most a Vajdahunyad várban egy fesztiválon kívánja bemutatni a hazai ízhagyományokat. Ha ez így elsőre nem is tűnik különösen vonzónak, akkor is érdemes megnézni a rendezvényt, mert az ígéretük szerint például megtudhatjuk, hogy milyen is egy hagyományos délvidéki, ruszin, bunjevac, szerb és sváb lakodalom. Remélhetőleg ezen népek ételeit is meg lehet majd kóstolni.

Gyerekprogramokra a Gyerek Szigetre

A Hajógyári-szigeten a szombati nagyprogram már 10:30-kor elkezdődik Nemes Nagy Ágnes Aranyecset című mesejátékával a Dr. Hetényi Géza Színészképző előadásában. Nemes Nagy Ágnes “keleti meseként” aposztrofált története Szádeliről, az árva kisfiúról szól, aki méltónak találtatott arra, hogy tehetségét és kitartását segítve egy aranyecsetet kapjon, amely varázserővel bír. Ugyanitt, a T-Home Nagyszínpadon tartja hagyományosnak mondható koncertjét Halász Judit 16:30-tól. Lesz Kézműves Palota, Mágnescsoda Műhely, ahol mindenki saját hűtőmágnest készíthet. A legkisebbeket a Tündérkert, a sportolókat Országos Kerékpáros Találkozó és az Aquincum Sportegyesület karateoktatása várja. A Magyar Honvédség sátrában egy MiG 29-es repülőgép-szimulátort is kipróbálhatnak és még rengeteg mindent a zsonglőrködéstől a hulladékszelektálásig.

Maradjak…

…tévézni

Péntek, június 5.
21:50
m2

Facér Jimmy

Jim, a fiatal önjelölt író depressziós lélek. Visszatér Indiana államba, az Isten háta mögötti szülővárosába. New Yorkban próbált szerencsét, de egyetlen fillér nélkül kénytelen hazatérni. A kisvárosban mintha megállt volna az idő, semmi sem változott, mióta elment. Anyja túláradó szeretete, bátyja életunt létformája, a lepukkant környék hamar eszébe juttatják, hogy pár éve mi elől menekült. A felbukkanása felkavarja a kisváros állóvizét: a bátyja öngyilkosságot kísérel meg, a szülei műhelyét bezárják, az anyja pedig börtönbe kerül. Jim nyakába egyszerre több teher is szakad.

Menjek vagy maradjak: Könyvhét vagy Facér Jimmy 3

Szombat, június 6.
21:40
Duna Televízió

A ruha

A holland fekete szatíra egy ruhadarabról szól, amely testről testre jár. A ruhát követve különféle történetek villannak fel előttünk. A ruha, mint egy médium feltárja az emberi természet sokrétűségét: abszurditását, árnyoldalait és jó tulajdonságait, a szex iránti vágyát, agresszivitását, groteszk megnyilvánulásait, drámáját, humorát. A ruhát első vásárlója kiakasztja száradni, a szél belekap és elröpíti egy csinos takarítónőhöz, aki nagyon szexisnek érzi magát benne. A vonaton a kalauznak megtetszik a nő, követni kezdi, hogy megerőszakolja…

Menjek vagy maradjak: Könyvhét vagy Facér Jimmy 1

Vasárnap, június 7.
23:20
Duna Televízió

A cipő

Lettországból modern Hamupipőke-történet érkezett a késői ötvenes évekből. A címadó cipőt a nyomvételi szándékkal gondosan felgereblyézett tengerparti homokban találják a szocializmus éber határőrei. Hadbíróság terhe mellett kell meglelni gazdáját. A katonák tehát egy „gyanús nőszemély” nyomába erednek, akinek a lábára illik a bűnjelként lefoglalt topánka. Persze nem találják, hiszen mindvégig ott van a szemük előtt…

Menjek vagy maradjak: Könyvhét vagy Facér Jimmy 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik