Élet-Stílus

La Tomatina – paradicsomdobáló fesztivál

Augusztus 26.
Buñol, Spanyolország

A paradicsomdobálás szép hagyományát ápolhatjuk a spanyol Buñol városában ebben az évben is. Az élelmiszernek eme nem éppen felhasználóbarát alkalmazását immár félévszázada űzik a spanyolok.

Augusztus utolsó szerdáján (idén augusztus 26-án) rendezik a spanyolországi Buñol városában (amely Valencia mellett található) a La Tomatina fesztivált, melyen a résztvevők paradicsommal dobálják egymást. A rendezvényre – amely az egyik legnépszerűbb spanyol népi ünnepség – évente körülbelül 40 ezer látogató érkezik. A „paradicsomot akarunk!” kiáltásra immár 50 éve, délben kezdetét veszi a hatalmas paradicsom-háború „mindenki mindenki ellen” alapon.

A helybéliek ilyen módon emlékeznek meg a város védőszentjéről. A rendezvény egy felvonulással indul, majd a paradicsomdobálás következik a főtéren, amikor is teherautók platójáról az utcára öntik a lédús paradicsomot, a résztvevők pedig onnan markolják fel és dobálják egymást. Más spanyol városokban a paradicsomfesztivál mintájára szőlő-, tojás, és narancs-csatákat tartanak.

A fesztivál honlapja

Ajánlott videó

Olvasói sztorik