Élet-Stílus

Az ittas vezetőkre vadásznak a rendőrök

Kétnapos országos közlekedésbiztonsági akciót indít pénteken az ittasan és a bódult állapotban vezetők kiszűrésére a rendőrség.

A fokozott ellenőrzést egy európai szintű akciósorozat, a TISPOL – az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata – szervezésében hajtják végre, legalább napi 8-8 órában. Az akció főleg azokra a helyszínekre korlátozódik, ahol a helyi tapasztalatok alapján a legmagasabb az ittas járművezetés valószínűsége, azaz általában lakott területen lévő útvonalakon.

Az akciót azzal indokolták, hogy az ittas, illetve bódult állapotban történő járművezetés Európában és Magyarországon egyaránt kiemelt közlekedésbiztonsági kockázatot jelent, s egyike a három kiemelt baleseti oknak.

Magyarországon a szeszes italtól befolyásolt állapotban okozott balesetek száma évek óta igen magas, az elmúlt évben a közúti balesetek 12,2 százalékát ittas járművezetők okozták.

Az ellenőrzés során a rendőrség együttműködik a Nemzeti Közlekedési Hatóság illetékes szerveivel, amelyek munkatársai megvizsgálják a leállított gépjárművek műszaki állapotát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik