Élet-Stílus

Hokis tüntetés a pályabezárások ellen

Közel háromszáz jégkorongos, válogatott és utánpótláskorú játékosok, szülők, játékvezetők, szurkolók demonstráltak a budapesti hokispályák bezárása ellen a Miniszterelnöki Hivatal előtt csütörtökön.

Balogh Tibor, a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) utánpótlás-igazgatója, az egyórás időtartamra szervezett, szigorúan politikamentes megmozdulást szervező Hokisok Érdekvédelmi Társaságának (HÉT) tagja elmondta: szeretnék, ha a Puskás Ferenc Stadion mellett álló Gyakorlócsarnokból ne szorítanák ki a jégkorongosokat és az újpesti pályát se zárják be. A HÉT petícióját Török Ottó, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) főigazgatója vette át.

Török újságíróknak elmondta, hogy biztos: a Gyakorlócsarnokot nem tudják tovább látogatni a hokisok, ott olyan szivacspalánkot szerelnek fel, amelyet a rövidpályás gyorskorcsolyázók használnak, és itt kapnak elhelyezést a műkorcsolyázók is. Az innen 100 méterre fekvő Millenárison létesül egy sátortetős pálya, ott lehet majd hokizni. Az erről szóló szerződést pénteken írják alá, és a kivitelezőnek 60 napja van, hogy átadja a létesítményt. Ezzel az a baj – állítják a demonstrálók -, hogy csak szeptembertől áprilisig lehet használni, míg a Gyakorlócsarnok évente 11 hónapot volt használatban.

A NUSI vezetője megígérte: az újpesti pálya ügye hamarosan rendeződik, lehet a jövőben is használni, az MJSZ-szel szóló tárgyalások már megkezdődtek. A több száz utánpótlás-játékost nevelő Megyeri útiak viszont attól félnek, hogy a Gyakorlócsarnok kieső jégidejéből majd az ő kárukra egyezkednek.

Balogh megjegyezte: múlt pénteken éjjel ismeretlenek lefűrészelték a Gyakorlócsarnok hokispalánkját, így most már ténylegesen nem lehet ott jégkorongozni. Az sem mellékes, hogy a palánkot még az MJSZ vásárolta, azt most már használni nem lehet, és a demonstrálók szerint kártérítést kell követelni. Ezt Kovács Zoltán, az MJSZ főtitkára később cáfolta, mivel a szervezet csak a plexit vásárolta, és szervezetnek kártérítési igénye nincs.

Balogh szerint az egész “pályabezárásdi” szálait Bathó Ferenc, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, a Pénzügyminisztérium költségvetési és pénzügypolitikai főosztályvezetője és köre mozgatja.

A hokisoknak különösen az fáj, hogy a hokis jégidők csökkentéséről szóló háttéregyezkedések hullámai akkor csaptak fel, amikor az eleve mostoha körülmények ellenére a nagy közönség szimpátiáját kivívó válogatott javában a svájci vb-n szerepelt. Ráadásul – mint mondják – a rövidpályás gyorskorcsolyázók és műkorcsolyázók száma töredéke a hokisokénak. “Mint eddig, mi szeretnénk velük békében élni. Nem velük van a baj, hanem azokkal, akik ilyen pályaügyeket generálnak” – mondta Balogh.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik