Élet-Stílus

Az Ab előtt az atomerőmű

A paksi atomerőmű bővítésének előkészítéséhez kapott országgyűlési jóváhagyás megsemmisítése érdekében, magánszemélyként az Alkotmánybírósághoz fordult Ámon Ada, az Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület igazgatója.

Az Országgyűlés 2008. március 30-án döntött arról, hogy előzetes, elvi hozzájárulást ad a paksi atomerőmű telephelyén új blokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez.

A beadvány indoklása szerint az atomenergiáról szóló törvény „új nukleáris létesítmény” létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez, illetőleg meglévő atomerőmű további atomreaktort tartalmazó egységgel való bővítéséhez írja elő az Országgyűlés előzetes, elvi hozzájárulását. A március végén hozott országgyűlési határozat pedig nem „új nukleáris létesítmény”, hanem a paksi atomerőmű telephelyén „új bokk(ok)” létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez adott elvi hozzájárulást. Ámon Ada a megfogalmazást kifogásolja.

A beadvány nem akadályozza, hogy a parlamenti határozatnak megfelelően megkezdjék az atomerőmű bővítésének előkészítését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik