Élet-Stílus

Hagyják bedőlni az Opelt?

admin
admin

2009. 05. 29. 13:57

A német kormány nem akarja minden áron megmenteni az Opelt, a finanszírozási kockázatok átvállalásánál bizonyos határt szab - közölte a kormányzati szóvivő helyettese.

A kormány ahhoz tartja magát, hogy az áthidaló állami finanszírozás keretében legfeljebb 1,5 milliárd euróval támogatja az Opelt. Az összeg nem alku tárgya – hangsúlyozta Thomas Steg, mivel nem akarnak pótlólagos terheket rakni az adófizetőkre.

Mint ismeretes, az Opel szeretne elszakadni a csőd felé száguldó amerikai anyavállalatától, a General Motorstól és új tulajdonoshoz kerülne. Elvileg mindenki hajlik az üzletre és vevő is akadna, amelyről a GM dönthet.

Ám Karl-Theodor zu Guttenberg német gazdasági miniszter és Peer Steinbrück pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az amerikai fél újabb 300 millió eurós követeléssel állt elő. Ezt pedig a német kormány nem akarja megadni, ezért megfeneklettek a tárgyalások. A miniszter az Angela Merkel kancellár részvételével zajló egyeztetés után ugyanakkor megerősítette, hogy az eredetileg is tervezett 1,5 milliárd eurós állami támogatást továbbra is fenntartják.

Négy potenciális jelölt volt az Opel átvételére, de az amerikai Riplewood Holdings pénzügyi befektetési csoport és a kínai Beijing Automotive Industry Corporation pályázatát nem támogatták. Így jelenleg már csak a FIAT, illetve a kanadai Magna beszállítói és alkatrészgyártó vállalatok vannak versenyben. Állítólag utóbbiak hajlandóak lennének a plusz 300 milliós követelés átvállalására is.

Egyelőre az amerikai fél válaszára vár a német kormány, a résztvevők abban bíznak, péntekre megoldódhatnak a gondok.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.