Élet-Stílus

A manchesteriek kalapot emelnek a Barca előtt

A Manchester United menedzsere és játékosai elismerték, hogy jobb volt a Barcelona, és a katalán csapat megérdemelten nyerte meg a Bajnokok Ligája döntőjét. A brit sajtó már keményebben fogalmazott, a The Times szerint Sir Alex Ferguson embereit leiskolázta a Barcelona kiemelkedő tudású együttese.

A manchesteriek közül mindenki készséggel elismerte, hogy a Barcelona jobb volt. Igaz, a tavalyi győztesek nem mondtak volna igazat, ha ennek ellenkezőjét állítják, hiszen az első tíz percet leszámítva a Barcelona mezőnyfölényben futballozott.

„Nem azt nyújtottuk, amit tudunk, ezzel együtt a Barcelona megérdemelten nyert…” – magyarázta Sir Alex Ferguson, aki a döntőre meglehetősen furcsán állította össze a csapatát.

A manchesteri középpálya Pak Dzsiszung, Michael Carrick és Anderson együttes szerepeltetése ellenére gyakorlatilag átjáró ház volt, ráadásul képtelen volt segíteni a támadókat, akik jobb híján csak kergették a labdát, ugyanakkor a bombaerősnek vélt, máskor roppant szervezett védelem is bizonytalan volt.

Barcelona-Manchester United 2-0

„Nem számítottunk rá, s rosszul is reagáltuk le, hogy korán gólt kaptunk, ezzel lehetőséget adtunk a Barcelonának arra, hogy birtokolja a labdát. A védekezésünk nem volt az igazi, Messi ugyan nem okozott nagy problémát, ám Andres Iniesta és Xavi már inkább, egész mérkőzés alatt náluk volt a labda” – tette hozzá a skót menedzser, akivel azért vitába szállnák, hiszen éppen Messi szerezte a MU sorsát megpecsételő második gólt.

Ráadásul a kis argentin fejjel talált be, és ehhez a máskor átjátszhatatlan „ikertornyok”, a Vidics és Ferdinand kettőse csak asszisztált. Ugyanakkor társaik is mélyen a valós tudások alatt, meglepősen kevés önbizalommal, viszont sok hibával játszottak.

Mindössze Edwin Van der Sar, John O’Shea és Cristiano Ronaldo nyújtott a közepesnél valamivel jobb teljesítményt, a sokat robotoló Pak pedig munkabírása okán dicsérhető, miközben Anderson, Rooney, Carlos Tevez és Dimitar Berbatov mintha a Láthatatlan ember című film castingján járt volna szerda este…

„Nagy önbizalommal léptünk pályára, de sajnos nem játszottunk jól. Az első tíz perc még rendben volt, de el kell ismerni, a jobbik csapat nyert. Ezzel együtt ilyen nagyot eddig még nem csalódtam a pályafutásom során…” – mondta Ronaldo.

Rooneyék tanácstalanok volta a döntőben (MTI/EPA)

Rooneyék tanácstalanok volta a döntőben (MTI/EPA)

„A katalán együttes számunkra rendkívül szerencsétlen pillanatokban szerezte a góljait. A Barcelona kétségkívül ragyogó csapat, ha nem használod ki ellene a lehetőségeidet, csúnyán ráfizetsz. Ez történt szerda este is. Iniesta szerintem a világ legjobb játékosa” – dicsérte az ellenfelet Rooney.

„A legjobbunkat kellett volna nyújtanunk ahhoz, hogy nyerjünk, de csapatként és egyénileg is gyenge napot fogtunk ki” – magyarázta a bizonyítványt Ferdinand. Giggs ekképp foglalta össze a lényeget: „ők jól játszottak, mi meg nem…”

Sir Alex Ferguson – vigasztalás gyanánt – az ideinél jobb és sikeres Manchester Unitedet ígért jövőre. „Szerda este ugyan csalódnunk kellett, ezzel együtt összességében jó szezont zártunk. Nem kevesebb mint 66 mérkőzésen vagyunk túl, és ezek többségén elismerésre méltóan szerepeltek a játékosok. Megígérhetem, a következő szezonban még jobbak leszünk.”

—-Brit lapszemle—-

A The Sun véleménye szerint Lionel Messi, a „gyilkos” második gól szerzője „lejátszotta a színpadról” az aranylabdás Cristiano Ronaldót, és „összetörte Sir Alex Ferguson szívét”.

A The Guardian a világ két legjobb csapatának és – szintén Messire és Cristiano Ronaldóra utalva – a „földgolyó két legtehetségesebb labdarúgójának” összecsapásáról ír.

A lap kiemeli, hogy a Barcelona 2-0-s diadalával a 67 éves Sir Alexet egy nála 29 évvel fiatalabb edző győzte le, aki első próbálkozásra elhódította a legtekintélyesebb klubtrófeát.

Josep Guardiola, a Barcelona szakvezetője „azonnal a katalán szentek sorába emelkedett”, Messi és Ronaldo egyéni párbaját pedig az előbbi nyerte – állapította meg a Guardian szakírója.

A The Times elemzése szerint a balzsamos római éjszakán Ferguson embereit leiskolázta a Barcelona kiemelkedő tudású együttese. A lap különösen sajnálatosnak nevezi, hogy az első tíz perc alapján „megfogható” lett volna a spanyol csapat, amelyet a United ekkor még „nekiszorított a kötélnek”.

Ha az angolok ebben az időszakban gólt szereznek, „egészen más végeredmény” születhetett volna – írta The Times.

Az újság tudósítója ehhez még hozzátette: „sok vita lesz még” a Ferguson által választott formációról, tekintettel arra, hogy a skót edző Ryan Giggset felhozta Cristiano Ronaldo mögé, és csak Carricket és Andersont játszatta a középpályán – éppen ott, ahol a Manchester Unitedet „lerohanta” az ellenfél.

A Daily Mirror egyenesen úgy fogalmaz, hogy a Manchestert nemcsak legyőzték, „de péppé verték” Rómában. A lap szerint „nagyon hiányzott” a sárga lap miatt eltiltott Darren Fletcher a középpályáról, ahonnan Anderson egyszerűen „eltűnt”, Carrick „szenvedett”, Giggsen pedig „meglátszott a kora”.

A Mirror szerint a Manchester United és Sir Alex Ferguson semmit nem tehetett, és csak az a meglepetés, hogy a meccs utolsó húsz percéig kellett várni a végső csapásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik