Élet-Stílus

Romkocsma lehet a Várbazárból

admin
admin

2009. 05. 27. 07:29

A város legpatinásabb romkocsmája lehet a Várbazár - írja a Népszabadság. A leendő üzemeltetőnek azonban vállalnia kellene a költséges állagvédelmi munkákat.

Az épületegyüttest kezelő Budavári Kht., a napokban írt ki pályázatot, miután többen jelezték, megnyitnák és szabadtéri vendéglátóhelyként hasznosítanák az egykori Budai Ifjúsági Park területét. Szőke Balázs, a kht. igazgatója szerint az ifipark területe kiadható lenne, de ehhez el kellene végezni bizonyos állagvédelmi munkákat. Ha ezeket a leendő üzemeltető vállalja, akár működhetne is a hely. Nem műemlék-felújítást várnának el, hanem a veszélyes részek megerősítését vagy szakszerű visszabontását, olyan mértékig, hogy a helyet használni lehessen. Az üzemeltető három évre kapná meg a volt ifiparkot, amely persze nem működhetne egészen úgy, mint régen: valószínűleg koncerteket sem tarthatnának benne. De egy kellemes, kiülős, bárzenés hely talán lehetne belőle.

Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke nem tartja elképzelhetőnek, hogy jelenlegi állapotában hasznosítsák a Várbazárt. Az állagvédelmi, veszélyelhárítási munkák vagy például megfelelő vizesblokk kialakítása, amely munkák a használatot lehetővé tennék, becslése szerint százmillió forintba kerülnének: nem valószínű, hogy ekkora befektetés három év alatt megtérülne a bérlőnek.

A lap emlékeztet arra, hogy az ifiparkot 1984-ben azért zárták be, mert életveszélyessé vált. Egy ledőlő kőballusztrád 1980-ban halálos balesetet okozott. Azóta sokat pusztult az épület, az egykori pergola kőoszlopai például fatámasztékkal állnak már csak, de több már úgy sem, mert annyira tönkrement, hogy inkább lebontották. Egy statikai vizsgálat tíz évvel ezelőtt a Várbazár udvarára felvezető rámpát is használhatatlannak minősítette. Teljesen rossz az épület szigetelése, vízelvezetése.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.