Élet-Stílus

Barcelona-MU percről percre

Csalódást okozott a címvédő az első tíz percet leszámítva, és gyakorlatilag esélye sem volt a katalánok ellen. Eto'o gólja teljesen megzavarta a United-játékosokat, a második félidőben Messi fejjel állította be a végeredményt. A címvédés megint elmaradt.

Bajnokok Ligája, döntő:


Barcelona (spanyol)-Manchester United (angol) 2-0
(1-0)


Gól: Eto’o (10.), Messi (70.)
Róma Olimpiai Stadion, Vezeti: Busacca (svájci)

Barcelona: Valdes – Puyol, Y. Toure, Pique, Silvinho – Busquets, Xavi, Iniesta (Pedro Rodriguez 92.) – Messi, Eto’o, Henry (Keita 72.)

MU: Van der Sar – O’Shea, Ferdinand, Vidics, Evra – Carrick, Anderson (Tevez 46.), Giggs (Scholes 75.) – Park (Berbatov 66.), C. Ronaldo, Rooney

93. perc: Vége, a Barcelona nyerte a Bajnokok Ligája 2008-2009-es kiírását. Elkezdték vésni a katalánok nevét a kupára.

92. perc: Pedro Rodriguez váltja a meccs legjobbját, Andres Iniestát. Vidics is sárgát kapott.

90. perc: Hajmeresztő hiba van der Sartól, szerencséjére csak szöglet lett belőle. Csak öt Barca-játékos maradt elől.

89. perc: Puyol bicceg, de feltehetően a pályán marad. Három perc a ráadás.

86. perc: Nyom a címvédő, de a kaput továbbra sem találják.

83. perc: Gyönyörű Barca-támadás, kipasszolták a teljes MU-védelmet, van der Sar viszont a helyén volt.

Labdát tart biztos előnye birtokában a Barcelona. A United játékosok mintha feladták volna.

80. perc: Iniesta lövését fogta van der Sar. Scholes is besárgult, akkor sem csodálkozhatna, ha azonnal lezavarta volna a svájci bíró. Brutálisan belement hátulról Busquetsbe a nemrég becserélt középpályás.

78. perc: Ronaldo kapott sárgát, egy buta és felesleges szabálytalanságért.
.
75. perc: Giggs le, Scholes be.

74. perc: Elképesztő. Barca-szabadrúgás a tizenhatos széléről. A toronymagas MU-védők között Puyol teljesen egyedül fejelhetett kapura. A címvédő szerencséjére van der Sar ölébe hullott a labda.

Iniesta a meccs legjobbja (MTI/EPA)

Iniesta a meccs legjobbja (MTI/EPA)

72. perc: Rögtön válaszolhatott volna a címvédő, de Giggs majd Ronaldo közvetlen közelről leadott lövése is elakadt a Barca-játékosokban.

71. perc: Henry helyett Keita a pályán.

70. perc: Hihetetlen, Messi fejjel (!) duplázta meg a Barcelona előnyét. A 169 centis argentin Xavi álompasszát bólintotta a bal sarokba. (2-0)

Egyre idegesebbek a manchesteri játékosok, nem csoda, hiszen több mint 45 perce nem találták el Victor Valdes kapuját.

66. perc: Park helyére Berbatov érkezett. Négy manchesteri csatár a pályán.

64. perc: Henry ezúttasl nem tudta megverni O’Shea-t, ezért kiszorított helyzetből lőtt, van der Sar simán fogta.

61. perc: Lesről ugrott ki Ronaldo. Csak egy hajszállal, de a partjelző jól látta.

Ronaldo még semmit nem csinált a második félidőben, Tevez sem váltotta be egyelőre a manchesteri reményeket. A Barcának már rég két góllal kellene vezetnie. Egy gól nem elég, erről a Bayern München sokat tudna mesélni.

55. perc: Kiszabadult a Barca szorításából a címvédő, helyzetig azonban nem jutnak Ferguson fiai.

53. perc: Kapufa! Óriási szerencséje volt a MU-nak. Xavi 18 méterről futott neki egy szabadrúgásnak, a spanyol Európa-bajnok remekül célzott, de nem volt szerencséje. Van der Sarnak esélye sem volt.

50. perc: Bajban a United. Messit rángatták meg a tizenhatoson belül, de a svájci bíró semmit nem fújt. Az angol csapat védelme összeomlott.

49. perc: Silvinho beadását éppen csak összeszedte a holland kapus Eto’o elől. A játék képe egyelőre nem sokat változott a szünet óta.

48. perc: Micsoda helyzet! Henry először villant támadásban: elfektette O’Shea-t, de a lövése elakadt van der Sarban. Fénykorában a francia az ilyen helyzeteket simán belőtte.

46. perc: Az angolok kezdték a második félidőt. Anderson helyére Tevezt küldte be Ferguson.

A várakozásoknak megfelelően a United kezdett jobban, és az első tíz percben lefocizta a katalánokat, de a Barca az első támadásából betalált. A gól megzavarta a MU-játékosokat: a védelmük gyengén muzsikált, van der Sar is bizonytalan, a parádésan kezdő Ronaldo pedig negyedóra elteltével eltűnt a mezőnyben.

45+1. perc: Vége az első félidőnek.

44. perc: Messi a tizenhatoson belül, beadását van der Sar kiejtette, de nem érkezett társ középen.

A kameruni a 2006-os fináléban is betalált, akkor nyert a Barca az Arsenal ellen (MTI/EPA)

A kameruni a 2006-os fináléban is betalált, akkor nyert a Barca az Arsenal ellen (MTI/EPA)

43. perc: Mindkét oldalon változott a taktikai felállás. A Barcánál Henry és Messi cserélt helyet, a másik oldalon Park és Rooney váltott.

41. perc: Görcsösen próbálkoznak a manchesteriek, de az első tíz perc higgadtsága eltűnt a játékukból. Most éppen Park adta el a labdát a Barca-tizenhatosnál.

Ronaldo is visszafogta magát, Silvinhónak a vártnál simább eddig az estéje. Furcsa, hogy a manchesteriek nem próbálkoznak többet a nem éppen villámgyors brazil oldalán.

36. perc: Megint Puyol a jobb szélről, és újra Vidics szabadított fel.

34. perc: Puyol megint az ellenfél kapujánál – beadását Vidics vágta szögletre.

32. perc: A Barcelona a saját játékát játszhatja, mert több MU-játékos eltűnt a mezőnyben. Rooney szinte csak védekezik, Giggs mintha a pályán sem lenne. A másik oldalon ugyanez elmondható Thierry Henryról.

A jobb hátvéd Puyol rengeteget megy előre, Rooney-nak le kell követnie. Az angol válogatott a sok védekezés miatt támadásban észrevehetetlen.

27. perc: Barca-szabadrúgás a tizenhatos bal széléről. Xavi fölétekerte.

25. perc: Két perce labdához se szagoltak a manchesteriek. Hihetetlen nyugalommal passzolgatnak a katalánok, az angolok csak futkároztak a Barca-játékosok után.

23. perc: Ötödször próbálkozott a portugál, ezúttal fejjel egy szögletet követően. Nagyon akar Ronaldo, de egyelőre nincs szerencséje.

20. perc: Ronaldo minden helyzetből tüzel. Ez volt idáig a leggyengébb kísérlete.

19. perc: Messinek sem rossz a rúgótechnikája. A jobbik bal lábával tűzte rá, de két méterrel fölément.

Ideges Ferguson, hátrányban a csapata (MTI/EPA)

Ideges Ferguson, hátrányban a csapata (MTI/EPA)

17. perc: Giggs lőtte el – jócskán fölé.

16. perc: Pique kapott sárgát. A fiatal védő feltartotta a lendülettel érkező Ronaldót. Szabadrúgás ígéretes helyzetből. Az összes Barca-játékos a tizenhatosán belül.

12. perc: Megjött a katalánok önbizalma, a tőlük megszokott rövidpasszos játékkal tartják a labdát.

10. perc: Vezet a Barcelona! A semmiből lőtt gólt a spanyol bajnok. Iniesta vitte kapura a labdát, Eto’óhoz passzolt, aki könnyedén átjátszotta Vidicset, majd a rövidbe bombázott. Van der Sar lassan reagált a lövésre. (1-0)

Meglepően offenzív taktikával kezdett a címvédő, a spanyolok képtelenek megtartani a labdát.




8. perc: És újból az aranylabdás. A manchesteriek kipasszolták a Barca-védelmét, Ronaldo keresztbelőtte a kapu előtt a labdát.

7. perc: Ronaldo megint. Jó 30 méterről sült el a portugál lába, nem sokat tévedett.

4. perc: Idegesek a spanyolok, a védelmük értelemszerűen nem tűnik túl biztosnak. A címvédőnél a középpályások állandóan változtatják a helyüket.

2. perc: Toure állította meg szabálytalanul Andersont. Ronaldo lekészítette magának a labdát, és 32 méterről Valdesbe lőtte a szabadrúgást. A spanyol kapusról középre pattant, de a védők tisztáztak.

1. perc: A spanyolok kezdték a meccset. Fehérben a címvédő, a katalánok a megszokott gránátvörös-kékben.

20.43: Fülsüketítő hangzavar pedig még el sem kezdődött a meccs. A szurkolók is különböző koreográfiákkal készültek.




20.42: Pályán a csapatok, rövidesen kezdődik a 17. BL-finálé.

20.35: Zászlók és furcsa dresszekbe öltözött hölgyek a pályán. Még gyorsan egy sör a hűtőből, telefon kikapcsol, és kezdődhet a meccs.

20.32: A spanyoloknál bonyolultabb a helyzet, Guardiolának négy védője (Alves, Marquez, Milito, Abidal) nem szerepelhet. Puyol kénytelen a szélen játszani, Pique és Toure középen, Ronaldót pedig a rutinos Silvinhónak kellene megzavarnia.



Lippi és Capello a lelátón (MTI/EPA)

Lippi és Capello a lelátón (MTI/EPA)

20. 23: Ferguson nem okozott igazi meglepetést, az eltiltott Fletchert Giggs pótolja a fináléban. Ferdinand felépült, így a kezdőben kapott helyet.



20.14: Hatalmas hangzavar az Olimpiai-stadionban, pályán a főszereplők, még csak bemelegítenek.




20.11: XVI. Benedek pápa a Vatikánban fogadta a döntőt vezető svájci játékvezetői hármast. A szentatya röviden elbeszélgetett a Massimo Busaccával, akinek ez lesz az első BL-döntője, két asszisztense pedig a szintén svájci Matthias Arnet és Francesco Buragina lesz.




20.00: Megkéseltek szerda hajnalban egy brit szurkolót a Manchester United-FC Barcelona labdarúgó Bajnokok Ligája római döntőjét megelőzően. A helyi rendőrség beszámolója szerint a drukkert combon szúrták és jelenleg a Santo Spirito kórházban ápolják. Az áldozatot közel a szállodájához négyen támadták meg. Reméljük nem lesz több botrány.



BL-lázban Róma (Galéria)



BL-lázban Róma (Galéria)


A címvédő Manchester United találkozik este Rómában az FC Barcelona csapatával a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében.

Az eddigi finálékban a spanyol és az angol gárdák egyaránt 11 alkalommal diadalmaskodtak, így a szerdai találkozó győztese révén az egyik nemzet felkerül az örökranglista élére.
A két finalista közül eddig a Manchester háromszor, a Barcelona pedig kétszer nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot (BEK vagy BL). Amennyiben Sir Alex Ferguson tanítványai győznek, úgy történelmet írnak, mert a BL-ben még nem volt példa címvédésre.

A Vörös Ördögök ráadásul a mostani kiírásban egyszer sem kaptak ki, és tavaly is veretlenül hódították el a trófeát, így rekordot jelentő módon, 25 összecsapáson nem szenvedtek vereséget. Ellenfelük, az FC Barcelona az idei sorozatban hétszer győzött, ötször ért el döntetlent, és csak kétszer kapott ki.




Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik