Élet-Stílus

BL: címvédés vagy triplázás?

Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi? Sikeres lehet a parádés támadófoci a Manchester United betonbiztos védelme és hihetetlenül hatékony játéka ellen? Szerda este a római Olimpiai-stadionban mindezekre a kérdésekre választ kapunk. Az FN az elődöntőben mutatott játék alapján magabiztos angol sikerre tippel.

Ha nem is az összes, de az FC Barcelona- és a Manchester United-hívek jelentős részének útja egészen biztosan Rómába vezet, ahol szerda este 20:45 órától csap össze a spanyol és az angol elitalakulat a labdarúgó Bajnokok Ligája idei győztesének járó trófeáért. Az Örök Város futballszentélyében, a Stadio Olimpicóban üres szék nem lesz, miután már elkelt az összes belépő.

Több ezren érkeznek jegy nélkül (MTI/EPA)

Több ezren érkeznek jegy nélkül (MTI/EPA)

A rendezők ennek ellenére nem nyugodhatnak meg, mivel állítólag tízezer olyan MU-drukker is az olasz fővárosba tart, akinek nincs jegye a 2008/09-es szezon csúcsmérkőzésére. A házigazdák több ezer rendfenntartó, csendőr és rendőr mozgósításával igyekeznek eleget tenni a közrend biztosításának, ám a múltbéli olasz-angol szurkolói összecsapások fényében ez nem lesz könnyű, különösképpen, ha veszít a Manchester. Mindenesetre az óvintézkedések keretében jelentős korlátozásokat vezettek be Rómában, s teljes az alkoholstop a stadion közvetlen környezetében.

Címvédés először?

A Manchester United történelmet írhat, a kiírásban első csapatként megvédheti a címét. Erre jó esélye van Sir Alex Ferguson csapatának, hiszen a skót mesternek csak az eltiltott Darren Fletchert kell pótolnia a fináléban. A kisebb sérülésből felépülő Rio Ferdinandot minden bizonnyal összedrótozzák a szezon legfontosabb mérkőzésére, ha mégsem sikerülne, akkor Jonny Evans játszhat a védelem tengelyében Nemanja Vidics mellett.

A bajnokságot és a kupát már megnyerő spanyol csapatnál is teljes a támadóalakzat, a védelemből viszont több kulcsember is kidőlt. Az idényben meghatározó hátvédek közül sárga lapjai miatt hiányozni fog a brazil Daniel Alves és a francia Eric Abidal, illetve hetek óta maródi a sorból hónapokra kidőlt mexikói Rafael Marquez. Gabriel Milito hiányzása nem meglepő, a szezon nagy részében ugyanis nem játszhatott az argentin védő.

Utolsó eligazítás a spanyoloknál (MTI/EPA)

Utolsó eligazítás a spanyoloknál (MTI/EPA)

A védelem közepén feltehetően a fiatal Pique és Yay Touré játszhat, a jobb szélre pedig a csapatkapitány Carlos Puyol fog kihúzódni. A bal szélen viszont komoly fejtörést okozhat Pep Guardiolának, hogy kit állítson az aranylabdás Cristiano Ronaldóra. A 34 éves és rendkívülien rutinos Sylvinho szerepeltetése kézenfekvő megoldásnak tűnne, de a brazilra öt méteren hármat verne a villámgyors portugál. A fiatal Martin Caceres vagy az eredetileg középpályán futballozó Seydou Keita lehet a beugró.

A védelemben vannak még nyitott kérdések, de a Barca támadóalakzata adott: a Real Madrid címfosztásával katalán aranyérmet hozó bajnokságban együttesen több mint 70 (!) gólt termelt “halálosztag”, az argentin Lionel Messi, a kameruni Samuel Eto,o és a felépült francia világbajnok, Thierry Henry alkotta triót kell megállítania a manchesterieknek.

Mivel készül a ravasz skót?

A másik oldalon könnyen elképzelhető, hogy Ferguson ismét meglepetéssel szolgál. Fletcher posztján minden bizonnyal a rutinos Paul Scholes szerepel, de elképzelhető, hogy a már bevált 4-3-2-1 helyett 4-4-2-ra áll át a címvédő. Ez azt jelentené, hogy Park kiszorul a csapatból, és Rooney mellett Berbatov vagy Tevez kapna lehetőséget.

Az előre borítékolható, hogy a hatalmas presztízsű összecsapáson nem fognak egymásnak esni a csapatok. A Chelsea az elődöntőben megmutatta, hogy miként kell megállítani a fergeteges spanyol rohamokat. Erre a játékra a Manchester United is bármikor képes, ráadásul a biztos védelemből sokkal hatékonyabban támadnak a vörös ördögök, mint a londoni csapat.

Elcsépelt közhely, hogy egy mérkőzésen bármi megtörténhet, de ezt a meccset csak a MU veszítheti el. Ha hozzák az elmúlt hetekben mutatott formájukat, akkor hagyják Messiéket a középpályán labdázgatni, de a tizenhatos előtt könyörtelenül lepattannak Messiék a hatalmas manchesteri védőkről. A villámgyors kontrákat mesterien kivitelező címvédő pedig a második félidőben bebiztosítja a történelmi BL-sikert.

FN-tipp: kétgólos manchesteri siker.

Bajnokok Ligája, döntő:
FC Barcelona (spanyol)-Manchester United (angol) 20:45 ó (m1)
Róma Olimpiai Stadion, Vezeti: Busacca (svájci)
Várható kezdőcsapatok
FC Barcelona: Victor Valdes – Carles Puyol, Yaya Toure, Gerard Pique, Seydou Keita – Sergio Busquets, Xavi, Andres Iniesta – Lional Messi, Samuel Eto’o, Thierry Henry
Manchester United: Edwin van der Sar – John O’Shea, Rio Ferdinand, Nemanja Vidics, Patrice Evra – Michael Carrick, Paul Scholes, Anderson – Park Dzsi Szung, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik