Élet-Stílus

150 ezerből nyaralnánk

A magyar családok többsége a Balaton mellett vagy az Adrián tervezi eltölteni szabadságát, és személyenként átlagosan 150 ezer forintot költene nyaralásra.

A magyar háztartások 32 százaléka tervez a következő egy év során üdülést, nyaralást, 8 százaléka a következő három hónapban. A családok több mint fele, 65 százaléka egy éven belül egyáltalán nem számol utazási lehetőséggel. Az utazást tervezők 75 százaléka kíván Magyarországon nyaralni – derül ki az Ecostat Turizmusbarométeréből.

Balaton vagy Adria

Az üdülésre fordítani tervezett összeg személyenként jelentős szóródást mutat, várhatóan 2 ezer és 1,6 millió forint között költenek. A gazdasági válság hatására 2008 második felében 123 ezer forintot terveztek költeni a családok átlagosan személyenként, ha nyaralni mentek. 2009 első fél évében ez az összeg 150 190 forint.

A legközelebbi három hónapban a legalább ötnapos belföldi utat tervező háztartások többsége, 52 százaléka a Balaton mellett tervezi eltölteni szabadságát, míg 15 százalék a Mátra-Bükk hegységbe utazik nyaralni, pihenni. A legalább ötnapos külföldi utat tervező háztartások közül legtöbben Horvátországot, Ausztriát és Görögországot jelölték úti-célként.

Útra kelnek a lakókocsisok

A háztartások 22 százaléka szállodában, 25 százaléka panzióban tölti majd a szabadságra szánt éjszakáit. A családok 11 százaléka saját nyaralójukban töltik szabadidejüket, 9 százalékuk kampingeznek.

A következő három hónapban legalább ötéjszakás nyaralást tervezők többnyire (75 százalék) személygépkocsin jutnak el úti céljukhoz. Autóbuszon 5, repülőgépen 9 százaléka utazik az üdülő helyre, 7 százalék vasúton. Egyéb közlekedési eszközzel (lakóautóban és motorbiciklivel) 2 százalék tervezi az utazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik