Élet-Stílus

110 millió euróért játszanak Ronaldóék

110 millió eurót zsebelhet be a Bajnokok Ligája szerdai döntőjében győztes csapat. A meccs mintegy 310 millió euró profitot hozhat az európai gazdaság számára – derül ki a MasterCard kutatásából.

A kutatás szerint az FC Barcelona és a Manchester United FC bevételét elsősorban az elért helyezésért járó díj, a játékosok értéknövekedése és a növekvő szponzori érdeklődés adja, de fontos forrást jelent a csapatoknak a televíziós közvetítési jogokból és a jövő szezon bérleteladásaiból származó bevétel is. A döntő győztese 110 milliós bevétellel számolhat, míg a vesztes fél 65 millió eurós vigaszdíjat könyvelhet el.

A MasterCard kalkulációjából kiderül az is, hogy a 2009-es döntő – a várható 310 millió eurós forgalomnövekedéssel – nagyobb hatással lesz az európai gazdaságra, mint a tavalyi finálé 267 millió eurós mérlege. Ez a gazdasági recesszió miatt van így, hiszen a válság új közönséget teremt mind a futballdrukkerek, mind a támogató szervezetek körében. A friss fogyasztói réteg másik részét a BL kedvező ár-érték arányú médiamegjelenéseit kihasználni vágyó vállalatok alkotják.

A válság tehát jól jöhet a sportnak, illetve válság idején a sport jót tesz a gazdaságnak – állítja a tanulmányt készítő sport-közgazdász, Simon Chadwick. Ezt a gazdasági trendet idén már más, nagy horderejű sporteseményeknél is felismerték, például az amerikai NFL Superbowl esetében, ahol a nézőszám és a reklámköltések is emelkedtek 2008-hoz képest.

A döntő színhelyét adó város, Róma várhatóan 45 millió euró bevételhez jut, ami elsősorban kiskereskedelmi bevételekből adódik. Összehasonlításképpen: az UEFA Bajnokok Ligája-döntőből Moszkva bevétele tavaly 44,5 millió euró volt, Athén pedig 26 millió eurós bevételt könyvelhetett el a 2007-es finálé megrendezéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik