Élet-Stílus

Itt vannak az új parkolási szabályok

Kegyelmi idő, a parkolóórák közti jobb „összhang", viszont megemelt pótdíjak várják az autósokat jövő hónaptól a fővárosban.

130 ezer, az új parkolási szabályokról tájékoztató szórólapot osztanak ki a héten a budapesti autósoknak. Havi egyszeri türelmi idő, felcserélhető automaták, bankkártyás fizetés június 1-jétől. A budapesti autósok 17 forgalmas csomóponton kaphatják meg a tájékoztatót, amelyen a júniustól életbe lépő új szabályokról értesülhetnek.

A Parking Kft. szórólapja szerint a tíz legfontosabb változás közé tartozik, hogy a különböző parkolási társaságok által üzemeltetett területek övezethatárain ezentúl bármelyik társaság automatájába bedobhatja a sofőr a pénzt, ha a díj azonos.

Az autósok ezután havonta egyszer ötpercnyi türelmi időt kapnak majd, hogy a jegy bemutatásával elkerüljék a büntetést, ha nem értek vissza időben. Bizonyos helyeken bankkártyával is lehet majd fizetni.

A Szórólap letölthető

A szórólap letölthető

A parkolási díjak átlagosan 30 százalékkal emelkednek. Kilenc díjövezet helyett ezentúl négy normál és két kiemelt övezet – a Vár és környéke, valamint a Margitsziget – lesz. A díjszámítás alapja egy BKV-jegy ára, lesz, ahol ennek felét, lesz viszont olyan terület, ahol a dupláját kell befizetni. A pesti oldalon, a Nagykörúton belül az eddigi 18 óra helyett 20 óráig tart majd a fizetési időszak. Bővülnek a díjfizetési övezetek, több helyen kell majd fizetni a parkolásért.

A pótdíjak is emelkednek. Az öt napon túl fizetett büntetés mértéke az eddig hússzorosról harmincszorosra nő, aki pedig csak kilencven napon túl fizet, annak ötvenszeres összeggel kell készülnie. A mozgáskorlátozottak parkolóhelyére jogtalanul beállók háromszázszoros pótdíjat fizethetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik