Élet-Stílus

Bajnok a Veszprém

Megvédte bajnoki címét az MKB Veszprém a Budapest Bank férfi kézilabdaligában, miután a döntőben harmadszor is nyert a Pick Szeged ellen. A szurkolók a lefújás után a február 8-án meggyilkolt Marian Cozma nevét kiáltozták, a csapat ugyanis megfogadta, hogy az elhunyt román beállós emlékére megnyeri a bajnokságot.

Most először fordult elő, hogy egy csapat valamennyi (alapszakasz és rájátszás) mérkőzését megnyerje a bajnokságban, ráadásul a Veszprém a Magyar Kupában is mind az öt fellépésén diadalmaskodott.

Puljezevics nem védett

A vendégeknél kisebb sérülés miatt Puljezevics nem védett, helyette az előző meccsen a vereség ellenére remeklő Marjanac kezdett. Pocsékul rajtolt a Szeged támadásban, az eladott labdákból rendre betaláltak a hazaiak, így aztán a 3. percben, 4-1-es hátránynál a Tisza-partiak időt kértek, majd aztán lőtt gól nélkül zárták kétperces emberelőnyüket. Ezt nem hagyta kihasználatlanul a rivális, és 6-1-re meglépett. A vendégeknél csak Laluska jelentett veszélyt a kapura.

Idővel magára talált a Pick, Vujin büntetőt rontott, így csökkent a különbség (7-5). Azonban több újabb elrontott passz, és a félidő derekán 10-5 lett. A veszprémi cseresor pályára lépésével megint közelebb férkőztek a vendégek (11-8), de amint a tartalékok felpörögtek, visszaállt a korábbi előny (13-8). A szegediek is változtattak a felálláson, és a szünetig szorosabb lett a meccs.

Harc a labdáért (fotó: MTI)

Harc a labdáért (fotó: MTI)

Izgalmakkal teli félidő

A Tisza-partiak mindent beleadva vágtak neki a második félidőnek, és pazarul használták ki kettős emberelőnyüket: 19-14-ről feljöttek 19-18-ra. Megzavarodott a címvédő, az egyenlítés azonban – a karműtéten átesett világklasszis Pericet helyettesítő – Liszkai védése miatt meghiúsult. Egyre idegesebb lett a hangulat, ennek számlájára írható az egyre több kiállítás.

Az utolsó negyedóra 22-20-ról indult, és a szegediek emberhátrányban egyenlítettek, majd kisvártatva – először az összecsapás folyamán – a vezetést is megszerezték (22-23). A hazaiak, immár kiegészülve, fordítottak, ám az izgalmakból így sem volt hiány. A csapatok gyorsan és rendszerint eredményesen fejezték be támadásaikat, elképesztő volt az iram. Zvizej is belelendült, gyorsan vágott négy gólt, és az elnyűhetetlen Perez sem akart tőle elmaradni. Együtt haladt a két gárda, a csarnok majdnem felrobbant a hangzavarban.

Perez két perccel a vége előtt 30-28-ra módosította az állást, a Pick időt kért, és lehozva a kapust gyorsan gólt lőtt. Erre a Veszprém kért időt, és volt hátra 35 másodperc. Perez lövése kijött Marjanacról, a kipattanót azonban az átlövő szerezte meg, és ezzel le is telt az idő.

A szurkolók a lefújás után a február 8-án meggyilkolt Marian Cozma nevét kiáltozták, a csapat ugyanis megfogadta, hogy az elhunyt román beállós emlékére megnyeri a bajnokságot. A szegediek trénere, Vladan Matic minden bizonnyal most ült utoljára a kispadon. Korábban már szóba került távozása, és a vezetők “türelme” a szezon végéig szólt.

nyilatkozatok

Mocsai Lajos, a veszprémiek mestere:
“Mindenki tudja, min ment keresztül a csapatom. Fantasztikus, hogy ez a közösség ilyen erőt, összetartást mutatott. Az utolsó két mérkőzésen voltak olyan szakaszaink, amikor simán eldönthettük volna a csatát, azonban a Szeged is bebizonyította, hogy csapata van, és nem szabad egyetlen pillanatra sem leírni. Köszönöm a szurkolók kitartó, lélekemelő buzdítását.”

Iváncsik Gergő, a Veszprém szélsője:
“Kemény párharc volt a döntő, de sajnos, nem mindenki lehetett velünk. Ez a siker Mariané is.”

Vladan Matic, a szegediek vezetőedzője:
“Nem tudom, mi lesz a sorsom, majd a klubvezetők eldöntik. Jólesett, hogy a csapat kiállt mellettem, és az utolsó két mérkőzésen kis híján legyőztük a nagy riválist. Sajnálom, hogy nem sikerült egyszer sem nyerni, pedig volt rá esély.”

Férfi NBI, döntő, 3. mérkőzés:
MKB Veszprém-Pick Szeged 30-29 (17-13)
Gól: Iváncsik G. 5, Perez 4, Iváncsik T. 3, Vujin 3/1, Lusnyikov 3/1, Sesum 3, Gulyás 3, Vilovski 2, Ilyés 2, Eklemovics 1, Lapcevic 1, illetve Laluska 6 /1, Ghionea 6/3, Zvizej 5, Petrea 4, Osmajic 3, Andjelkovic 2, Krivokapic 2, Katzirz 1
Az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharcot 3-0-ra nyerte a Veszprém.

A csapatnak ez a 17. bajnoki címe (1985, 1986, 1992, 1993, 1994, 1995, 1997, 1998, 1999, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008, 2009).

Korábban:
1. mérkőzés: MKB Veszprém-Pick Szeged 35-28
2. mérkőzés: Pick Szeged-MKB Veszprém 24-25

Ajánlott videó

Olvasói sztorik