Élet-Stílus

Pezsgés a fürdőben

Az ősi indiai tudomány, az ajurvéda követői szerint az életerő az általuk pránának nevezett életenergiától függ, amely bőségesen megtalálható a vízben és a levegőben, illetve az oldott oxigént tartalmazó, mozgásban lévő vízben.

A hidroterápia a férfiaknak egy nehéz nap után kitűnő stresszoldó hatást kínál, edzés után az egyik legjobb izomlazító, ugyanakkor a túl forró víz lassíthatja a spermiumok mozgását. A Caty Hopkins által jegyzett Mindennapi egészség című könyvből az is kiderül, hogy a hidroterápia miért előnyös a nők számára. A szerző szerint kondicionálja a bőrt, segít megőrizni rugalmasságát, gátolja a narancsbőr kialakulását. Hatására a fogyási/terhességi csíkok is halványodnak.

Kerüld az ismeretlent!
A masszázskádak piacán a csúcsminőséget jelentő Jacuzzitól a prémiummárkájú Hansgrohétól, Teucótól a felső középkategóriás berendezéseken át az olcsó, nevesincs-termékekig sok minden kapható.

A Pharo márka és a gyártó Hansgrohe vállalat a szaniterszakmában a legtöbb innovációs és dizájndíjat nyerte, viszont a leginkább másolt termék. „A zuhanypaneleket mi vezettük be a piacra, és ma már számtalan hasonló létezik. Ez nem lenne baj, de óriási rombolást végeznek a piacon, és ez igaz a masszázskádakra is” – állítja Császár Zoltán, a Hansgrohe Kft. operációs és marketingmenedzsere.

A csillogó-villogó, mégis olcsó masszázskádak gyártói rendszerint beazonosíthatatlanok, tehát ha garanciális problémák merülnek fel, a vevőnek nincs hová fordulnia. Az alkatrész-utánpótlás is megoldatlan ezeknél a távol-keleti koppintásoknál. Az is előfordul, hogy ha valamelyik alkatrész meghibásodott, inkább adnak egy új kádat ahelyett, hogy kicserélnék az elromlott elemet. A vásárlásnál mindenképpen figyeljünk rá, hogy legyen kijelölt szervizcége a forgalmazónak, amelyhez garanciá­lis esetekben vagy éves ellenőrzéskor lehet fordulni. „Gyakran előfordul, hogy egy-egy masszázskádunk megszólalásig hasonló másolatával találkozunk – a mi termékünk árának tizedéért. A laikus vevők sokszor esnek abba a hibába, hogy megveszik az olcsó terméket, és minket szidnak, hogy a Pharo viszont mennyire drága” – meséli Császár Zoltán. Aztán amikor három hónap múlva az olcsó termék „orrán-száján” zubog a víz, vagy más garanciális esetben nem lehet kihez fordulni, már késő a bánat.

Pezsgés a fürdőben 1

Káddal együtt tervezik
A hidromasszázstermékek piacán a legismertebb márkanév a Jacuzzi, elismertségét jól jelzi, hogy a márkanév egybeforrt a termékkel – ahogy annak idején a Teflon vagy a Gillette. Nem minden hidromasszázs Jacuzzi, de az összes Jacuzzi a hidromasszázs élvezetét nyújtja a felhasználónak. Az elért eredmények állításuk szerint azt mutatják, hogy egy jó hidromasszázst a káddal együtt kell tervezni, nem utólag hozzátenni. A különleges és szabadalmaztatott működés lényege, hogy a kádba belépő víz és a levegő keveréke széles, kör alakú röppályán mozogva hoz létre hatékony és igen erőteljes masszázst. A fúvókák iránya állítható, a levegő, valamint a víz keveréke szabályozható.

Az ilyen kádakat egy, a fenék alatt végigfutó, szinterezett fémváz támasztja alá. A váz a sarkokon, illetve középen elhelyezett tehermentesítő lábakon áll. Ezekkel a csavaros lábakkal lehet szintezni, így lejtős aljzaton is egyszerűen vízszintbe állítható a kád. A sarkokat köracél láb rögzíti, hiszen nemcsak alátámasztja, de húzás esetén mereven is tartja. A szerkezetében merev kád a mozgatásakor nehezebben sérül meg, márpedig a legtöbb alkalommal elég komplikált módon lehet eljuttatni a végleges helyére: előfordul, hogy lépcsőkön, szűk folyosókon, netán ablakon keresztül lehet csak elérni vele a fürdőszobát. A beépítéskor a csavarosan állítható lábakat nem kell ékelgetni, az emelt magasság miatt egyszerűbb a szifon beépítése. A saroklábak papucsain lévő lyukakon keresztül könnyű az aljzathoz rögzítés. A mindennapi használatkor nem kell félni, ha ráülünk a kád szélére, hogy megbillen, meghajlik, netán megreped.

A hidromasszázskádakhoz a gyártók különféle tartozékokat és kiegészítőket kínálnak. A masszázs tökéletes élvezetéhez ajánlatos kényelmesen elnyújtózni, amihez szükség van a levehető fejtámaszra. Az „ötcsillagos” változatokba rendelhetők – többek között – vízesések, víz alatti világítás, audiorendszer és elegáns, beépített kapaszkodó is.

Kényelmes pozitúrában
A levegőmasszázs-, vagyis pezsgőfürdő-rendszer úgy működik, hogy a kompresszor a sűrített levegőt a légfúvókákon keresztül átnyomja a vízbe. A hatékony masszázskád mélyebb, mint egy hagyományos fürdőkád. „Kádjaink sokkal mélyebbek a standard 40 centiméteres kádmélységnél, így akár nyakig is ellepheti a fürdőzőt a víz anélkül, hogy kényelmetlen pozitúrát kellene felvennie” – mondja Császár Zoltán. Van még lehetőség olyan távirányítás megrendelésére, amellyel bizonyos programok – például sport, wellness vagy lazítás – egyetlen gombnyomással beállíthatók. A Pharo kádak az átlagnál sokkal ellenállóbbak a szilárdság tekintetében. „Egyes gyártók kispórolják az akrilréteget megerősítő anyagokat. Így az anyag hamar elöregszik, és egy virgoncabb gyerek, ha ugrik egyet a kádban, akár be is szakadhat alatta” – állítja Császár Zoltán. A cég saját innovációja, hogy a rendszer a használat után teljesen „vízmentesíti” magát, tehát a csőrendszerben semennyi víz nem marad. Ez azért fontos, mert az úgynevezett pangó vizekben rengeteg kórokozó kezd el tenyészni, a víz megbüdösödhet, márpedig ezeket a kádakat nem mindennap szokás használni.

Ultrahang a vízben
Az olasz Teuco a 90-es években hozta létre és szabadalmaztatta Hydrosonic rendszerét. „A Hydrosonickal szerelt berendezés megjelenésében egy hidromasszázskád, ám azonfelül masszírozó ultrahangsugarakat is képez” – mondja Mikics András, a Novitek Kft. tervezője és szaktanácsadója. Egy Hydrosonic kádban speciális, szabadalmaztatott fúvóka segítségével az ultrahangok legyező irányban terjednek, ezáltal körbeölelik az egész testet, és nem csak kis, lokalizált területeken jelennek meg. A kezelés mechanikus hatása abban áll, hogy másodpercenként hárommilliószor teszi lehetővé a sejtek összehúzódását és ellazulását, ezáltal biztosítva azok sokszorozott oxigénellátását.

A Teuco hidromasszázskádakban a fúvókákat a testre merőlegesen helyezték el. A szivattyú szigetelt elhelyezése, a gumitömítések és a speciális flexibilis csövek csökkentik a vibrációkat a kád szerkezetében, és ennek következtében a hidromasszázs sokkal csendesebb, mint más gyártóknál.

Kint vagy bent?
A hidromasszázskádak és a masszázsmedencék között jó néhány különbség van. A kádak vizét például nem kell fűteni, hiszen használat előtt töltik fel őket meleg vízzel. Esetükben a vízkezelésre sincs szükség, hiszen használat után a töltővizet egyszerűen leengedik. Feszített víztükör, süllyesztett víztükör – szanitertermékek esetében – nem is lehetséges.
A masszázsmedencéket kültérre és beltérre egyaránt helyezhetjük. „Azonban mindkét esetben figyeljünk a kivitelezésre” – tanácsolja Kovács Péter, a Kerex Uszoda- és Szabadidő-technikai Kft. üzletfejlesztési menedzsere. Kültéri használatnál fontos, hogy időjárásálló legyen a medence külső burkolata, legyen fagyás elleni védelme, és hogy a termékhez tartozzon termotakaró.

Beltéri használat esetén fontos a párátlanítás, minimális kívánalom a jól szellőző helyiség. Továbbá vegyük figyelembe a kiválasztott terület teherbírását. Ez különösen fontos, ha teraszra, emeletre szeretnénk a berendezést elhelyezni. Egy használatban lévő medence súlya elérheti akár a két és fél tonnát is! Gondoljunk a medence leürítési és vízvételezési lehetőségeire is!

Nem úszhatjuk meg
„A masszázsmedencék műszaki leírásában feltüntetett férőhelyek nem biztos, hogy egyenes arányban állnak a medencében valóban kényelmesen elférő használók számával” – figyelmeztet Kovács Péter. Például öt férőhelyes medencénél nagy valószínűséggel csak kompromisszumok árán fér el öt felnőtt ember. Szerencsés megoldás, ha olyan modellt választunk, amelyben legalább egy fekvőhelyet is kialakítottak.
A masszázsmedence áramfogyasztását sok üzemeltető a szűrési üzemidő csökkentésével, azaz a forgatószivattyú kikapcsolásával próbálja elérni. Pedig alapvető fontosságú a víz napi háromszori teljes átforgatása és szűrése annak érdekében, hogy a medence vegyszerigénye a lehető legkevesebb legyen.

A masszázsmedence vize általában 36–38°C-os. Ez a meleg víz fokozott higiéniás kockázatot jelent, ezért minden fürdőzés után le kell engedni a vizet, vagy hatékony vízkezeléssel, azaz szűréssel és vegyszerek alkalmazásával a vizet újrahasznosíthatóvá kell tennünk. A medence vizének fertőtlenítését „nem úszhatjuk meg”. A választásnál vegyük figyelembe a medence szűrő-forgató rendszerének programozási lehetőségét, az esetlegesen beépített vízkezelő-fertőtlenítő rendszer meglétét, a szűrőfelület nagyságát, a szűrőbetét tisztítási lehetőségét, az ajánlott vízcsere – ami körülbelül három hónap – gyakoriságát.

Általában az alapfelszereltséghez tartozik a légbefúvó. Ha szeretnénk aromaterápiát is, akkor elengedhetetlen a légbefúvó, hisz az aromaterápia lényege, hogy a medence aljáról bugyborékoló víz előzőleg keresztülhalad az illatanyagon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik