Élet-Stílus

Lelki segély négy lábon

A kutyák örökbefogadása, a kutyatartás, az állatok védelme, a velük való munka – vagy akár az általuk okozott allergia – évtizedek óta képes felborzolni a kedélyeket, és megosztani a közvélemény nézeteit.

Így van ez minden állat esetében, amely társul szegődik az ember mellé. Hiszen a kapcsolat alakulásáért, a sorsukért, sőt még az egészségükért is az ember a felelős. Nagyon sokan elfelejtik, hogy ennek ára van. Nemcsak betegség vagy táplálás, hanem állandó figyelem, gondozás, ápolás és életformánk megváltozása terén is áldozatokat kell vállalnunk. Ezt még az is rontja, hogy vannak, akik nem gondolják végig sem a házi kedvenc vásárlását, sem az ajándékozását.
Lelki segély négy lábon 1

Vannak, akik életük során végigjárják az előrelépési folyamatokat: halat, teknőst, madarat, hörcsögöt, tengerimalacot majd macskát és kutyát tartanak. Vannak, akik beleszületnek ebbe a közegbe, vagy – engedékeny szülő esetén – próbálkozhatnak állattartással. Mások talán egész életükben sóvárognak egy házi kedvenc iránt, ami a legtöbb gyerek esetében a kutya. Szerencsések megtehetik, hogy gondosan előkészülve fajtát választanak és vásárolnak, szánakozó szívűek átveszik az ismerős ismerősének megunt kutyáját, vagy egyenesen a menhelyről fogadnak örökbe egyet.

Itiner örökbefogadóknak

Van szerelem első látásra, de mielőtt
magunkkal vinnénk, töltsünk vele egy kis időt. Erre minden menhely
lehetőséget biztosít (sétáltatás). Ha pedig komolyan örökbe fogadnánk,
a következőket kérdezzük meg a kutyáról:

Mikor került be a menhelyre, milyen körülmények között?
Ismert-e korábbi élettörténete?
Hány éves?
Szobatiszta? Ismer-e alapvető parancsszavakat?
Milyen a természete, vannak-e viselkedésbeli problémái?
Milyen a viszonya a pórázhoz, szájkosárhoz, macskákhoz, más kutyákhoz vagy a gyerekekhez?
Voltak-e betegségei, kapott-e védőoltásokat?
Igényel-e valamilyen egyedi bánásmódot, ápolást?
Milyen a mozgásigénye?

Mielőtt házi kedvencet vagy négylábú társat választunk, érdemes néhány dolgot végig gondolni. Leginkább azt, miért is kell nekünk egy kutya. Tudnunk kell, hogy személyiségünkhöz kis- vagy nagytestű, nyugodt vagy játékos, jól nevelt vagy éppen csintalan kutya passzol. Fontos kérdés a fajtaválasztás, főleg, ha lakásunk van! Azt is tudnunk kell, van-e naponta közel 3 szabad óránk (esőben is!) sétára, és hogy a bennünket körülvevő emberek befogadják-e újdonsült barátunkat. (Fiatal párok figyelem: a kutyatartás bizonyos pontjai felérnek egy közös gyerekkel!) Sajnos Magyarországon annyi fajtatiszta kutya születik, amennyire egyszerűen nincs kereslet itthon. Ezeket sokan szélnek eresztik vagy nem foglalkoznak velük eléggé, így a keverék kutyák mellett már az örökbe fogadható fajtatiszta kutyák száma is megnőtt. Éppen ezért egyesek szabályozásokat sürgetnek, mások úgy tartják, ha valaki menhelyről fogad örökbe, az két életet ment meg, mert egy másik kutya számára is helyet biztosít.

Mindegy azonban, hogyan teszünk szert állattársunkra, mert bizonyított tény: akiknek házi kedvenceik vannak, jobban tűrik a stresszt, elégedettebben élnek, ritkábban lesznek súlyos betegek, gyorsabban felépülnek a traumákból, és összességében egészségesebbek, mint állatot nem tartó embertársaik
Lelki segély négy lábon 1

.

Az állatok képesek enyhíteni egy idős ember magányát, a házassági válságot, fejlesztik a társas viselkedést, az empátiát, a személyiséget. Oldják a feszültséget, csökkentik a félelmet, a szorongást, jókedvre derítenek. Segítenek a hátrányos helyzetűek (vakok, siketek, mozgáskorlátozottak) életminőségének javításában is, hiszen velük könnyebb, biztonságosabb a közlekedés, elérhetővé tehetők egyes tárgyak. Kapcsolatot teremthetnek a külvilággal, figyelmeztethetnek, emlékeztethetnek. (Reumások ujjai állítólag simogatáskor fellazulnak.) Egyes kutyák megmagyarázhatatlan módon megérzik gazdáik epilepsziás rohamának közeledését vagy a rákos betegségeket, esetleg segítenek megkülönböztetni a hallucinációkat a valódi hangoktól, emberektől. Megtalálják a lavina áldozatait, kiszabadítják a földrengés túlélőit. A gazdiknál az életmód-változtatás miatt csökken a magas vérnyomás és a koleszterin kockázata, sőt sok magányos ember éppen kutyája segítségével (sétáltatás) találja meg élete párját.

Terápiás állatok
A kutya szociális érzékenysége miatt könnyen alkalmazkodik változó körülményekhez, nonverbális kommunikációja fejlett, hűséges.

A macskák esetében fontos, hogy simogathatóak legyenek – agresszivitás és félelem nélkül.

A
hippoterápia a lovaglás terápiás erejéről, a lovakkal való kapcsolatról
szól. Főként mozgást befolyásoló betegségek kezelése,
magatartászavarok, önbizalom erősítése céljából alkalmazzák.

Madarak esetében a nagy, beszélni képes papagájok vagy a gondoskodást igénylő énekesmadarak kerülnek előtérbe.
Amerikában
népszerű, de vitatott is a delfinterápia. Autista, Down-kóros, illetve
halmozottan sérült gyermekek gyógyulását segíti.

Itthon a ló- és a kutyaterápia terjedt el, de mindannyian hallottuk már, hogy külföldön delfineket és más állatokat is bevonnak a gyógyításba – akár értelmileg, akár testileg sérült emberek esetén is. A szakirodalom szerint a kutya az egyetlen olyan állat, amely magányát az ember jelenléte könnyebben oldja, mint egy másik kutya társasága. A kutya, ha emberek közelébe kerül, annál tölti a legtöbb időt, aki érzelmileg lehangolt. Elkóborolni is többnyire a gazda figyelmetlensége miatt vagy ijedtség esetén szoktak.

Ma már a legtöbb gyepmesteri telep rendkívül korszerű, és az állat-egészségügyi előírásoknak is megfelel. De a telep nem menhely! Még akkor sem, ha többnyire csak azokat az állatokat altatják el, amelyek viselkedési zavarral, komoly betegséggel, esetleg nagyon öregen kerülnek be. Nem az a kérdés tehát, hogy a választott kutya hűséges társunk lesz-e egy életen át, hanem az, hogy mi, emberek valóban a legjobb gazdái tudunk-e lenni választott négylábú társunknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik