Élet-Stílus

Megnősült Géza

Vége a legényéletnek Géza, a budapesti állatkert tapírja számára: párja, Cuki kiválasztását komoly szakmai munka előzte meg. A feleség sokkal izgágább és termetesebb Gézánál, de a két állat határozott érdeklődést mutat egymás iránt.

A tizenhárom éves Géza 2001 óta él a városligeti intézményben, és már évek óta próbálnak párt szerezni neki az állatkerti szakemberek, ugyanis nem egyszerűen csak nősténynek kell lennie, hanem az európai állatkerti tenyészprogram szempontjából genetikailag is meg kell felelnie. Végül az angliai Twycross Állatkertben sikerült alkalmas párt találni, ahol a tizenegy esztendős nőstényt Sukinak keresztelték el. A budapesti gondozók azonban inkább a Cuki nevet használják a tapírhölgy megnevezésére, minthogy annak a mi anyanyelvünkben sokkal több értelme van – áll a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményében.

Géza (b) és Cuki (j)

Géza (b) és Cuki (j)

Cuki valójában már hónapokkal ezelőtt Budapestre érkezett, ám előbb a karanténállomáson kellett egy kis időt eltöltetnie, majd össze kellett szoktatni új párjával. Ez egyáltalán nem volt egyszerű feladat, mert Cuki – amellett, hogy lényegesen nagyobb is Gézánál – kifejezetten „ugribugri”, türelmetlen hangulatban volt. Ráadásul megesett, hogy két hátsó lábára állva még a falra is felkapaszkodott, ami nem szokványos egy 280 kg-os patásnál.

Tapírkölyök (MTI)

Tapírkölyök (MTI)

Bár párzást eddig nem figyeltek meg a gondozók, a két állat máris élénken érdeklődik egymás iránt. Az „eredményre”, vagyis a tapírszaporulatra természetesen még várni kell, hiszen ezeknek az állatoknak több mint 13 hónap a vemhességi idejük.

A síkföldi tapír

Dél-Amerikában őshonos, természetes élőhelyét a nedves trópusi erdőségek, folyó menti erdők alkotják. A páratlanujjú patások közé tartoznak, legközelebbi rokonaiknak az orrszarvúak számítanak. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió által kidolgozott, a veszélyeztetettség mértékét kifejező kategóriák szerint „sebezhetőnek” számító faj állatkerti szaporítását Európában külön tenyészprogram hangolja össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik