Élet-Stílus

Meghalt egy magyar hegymászó a Himaláján

Meghalt a Himaláján egy magyar hegymászó, az erdélyi születésű orvost Nepálban, a hegyen temették el - közölte Vincze Szabolcs, az expedíció kapcsolattartója és sajtófőnöke a boon.hu hírportállal szerdán.

A Borsod Online és a hvg.hu értesülései szerint a fiatal miskolci traumatológus egyike volt annak a három magyarnak, aki helyi idő szerint kedd hajnalban indult a világ nyolcadik legmagasabb hegycsúcsának, a 8156 méter magas Manaslu megmászásának.

A meteorológiai jelentések alkalmas időjárást jeleztek, a három hegymászó: Erőss Zsolt, Barna Dániel és Szabó Levente a 7100 méteren álló csúcstámadó táborból vágott neki az útnak.

Hatórás mászást követően Erőss Zsolt elérte a csúcsot.
Amikor visszaindult, útközben találkozott Barna Dániellel, aki nem sokkal később szintén felért a csúcsra. Szabó Levente fáradtság miatt már nem jutott fel a Manaslura, ezért 7800 méteren visszafordult, ezután történt a tragédia.

Társai a sötétedés miatt már nem láthatták őt pontosan, és nem is tudhatták mi történt – írja hvg.hu. A hírportál úgy tudja: Szabó a 6800 méteren álló III-as táborba tartott vissza, amikor egy rossz lépés után kicsúszott, nem tudta megfogni magát jégcsákányával, s lezuhant a hegy északnyugati falán.

Másnap, a tábor közelében találtak rá az 500 métert zuhanó hegymászó holttestére. Alpinista szokás szerint a hegyen temették el. Az expedíció másik két tagja azóta visszatért a 4860 méteren lévő alaptáborba, mindketten jól vannak.

Szabó Levente traumatológus a Webbeteg blogon vezetett internetes naplót a „Magyarok a világ nyolcezresein” nevű expedícióról, utolsó bejegyzése május 16-án volt.

Ebben a következőket írta: „Szombat hajnalban (május 16.) indulunk neki ismét a csúcs felé vezető útnak. Az időjárás előrejelzés szerint 19-20-ára megfelelő időnek kell lennie, akkorra tervezzük a csúcstámadást. Hát meglátjuk…”

Szabó Levente sebész, baleseti sebész, valamint katasztrófa-katonaorvostan szakorvos volt, hobbija, szenvedélye a hegymászás, barlangászat és a búvárkodás volt. 1969 június 24-én született Máramarosszigeten, 1994-ben szerezte orvos diplomáját, 1995 óta dolgozott Magyarországon.

A miskolci speciális mentőcsoport orvosaként részt vett számos hazai, illetve külföldi mentésben vett részt. 2001-ben az indiai, 2003-ban az algéria földrengés, 2005-ben pedig Indonézia térségben pusztító szökőár áldozatait mentette társaival.

—-Magyar hegymászók halálos balesetei külföldön—-

Összeállítás magyar hegymászók elmúlt tíz évben történt külföldi halálos baleseteiről

1999. április 15. – Wiener Neustadt (Bécsújhely) járásban, Hohe Wand település területén hegymászás közben lezuhant és meghalt egy 29 éves soproni tanár.

2000. március 17. – Ausztriában, a Grossglockner környékén lavinaomlás áldozata lett három fiatal magyar alpinista.

2001. augusztus 1. – A Magas-Tátrában, a Nagy Tarpataki völgy sziklafalán szerencsétlenül járt egy 24 éves magyar hegymászó, aki kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe.

2001. október 17. – A Mount Everest meghódítása közben, 6400 méteres magasságban halálos balesetet szenvedett a Magyar Millenniumi Mount Everest Expedíció orvosa.

2002. március 26. – Az olaszországi Alpokban életét vesztette egy 47 éves magyar férfi, amikor gleccser-szakadékba zuhant.

2003. június 5. – Ausztriában életét vesztette egy 54 éves magyar állampolgárságú, de a stájerországi Liezenben élő férfi, aki hegyi túrára indult a Cousin-csúcsra, de hegymászás közben lezuhant.

2003. november 16.– Jordániában, a Vádi Rum sivatagban sziklamászás közben szakadékba zuhant egy magyar fiatalember, aki öt nappal később belehalt sérüléseibe.

2003. november 26. – Ausztria legmagasabb hegycsúcsánál, a Grossglöcknernél egy 30 éves magyar hegymászó 3600 méteres magasságban megcsúszott és lezuhant a hegyről.

2003. november 30. – Az ausztriai Stájerországban a Hochtor csúcs megmászására indult két magyar hegymászó közül az egyik 200 métert zuhanva az életét veszítette, míg a sziklafalon rekedt társát megmentették.

2005. május 8. – A felső-ausztriai Hallstatt közelében halálos balesetet szenvedett egy 38 éves szombathelyi férfi, amikor mintegy 1340 méteres magasságban, a Denevértábornak nevezett meredély felett elvesztette az egyensúlyát és húsz métert zuhant.

2007. február 12. – Az északkelet-olaszországi Belluno közelében két magyar alpinista életét vesztette hegymászás közben egy gleccserrepedés következtében.

2007. július 22. – Az alsó-ausztriai Neunkirchen környéki hegyekben halálos balesetet szenvedett egy magyar középiskolás. A szerencsétlenül járt tanuló 16 társával, egy tanár kíséretében túrázott, amikor lezuhant egy szakadékba.

2007. október 20. – A stájerországi Hochschwab hegységben egy magyar hegymászót maga alá temetett a lavina. Holttestét október 25-én találták meg.

2008. május 19. – Az ausztriai Rax-Alpokban, Reichenau közelében balesetben életét veszítette egy magyar hegymászónő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik