Élet-Stílus

A Petőfi Irodalmi Múzeum lett Az Év Múzeuma

A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vehette át Az Év Múzeuma-díjat a Múzeumok Majálisán, amelyen a Vendégbarát Múzeum program nyerteseit is kihirdették.

A PIM a Nyugat-évforduló és a Reneszánsz évhez kapcsolódó tevékenységek, az elmúlt év programjainak, kiállításainak ötletgazdag, példamutató megvalósításáért érdemelte ki az elismerést. A nyíregyházi Jósa András Múzeum a második, a budapesti HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a harmadik, a sátoraljaújhelyi Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye a negyedik helyezést érte el.

(fotó: MTI)

Gólyalábosok a Múzeumok Majálisán (fotó: MTI)

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által kezdeményezett és szervezett Az Év Múzeuma pályázatra az idén jóval kevesebben jelentkeztek, mint az előző években, viszont eredményes pályázatok születtek.

Kihirdették a Vendégbarát Múzeum program nyerteseit is. A közönség szavazatai alapján az évi 5 ezres látogatottsági kategóriában az orfűi Malom Múzeum, az 5 és 30 ezer közötti éves látogatói szám kategóriában az esztergomi Duna Múzeum, a legnagyobb látogatottságú intézmények közül pedig a Sóstói Múzeumfalu nyerte el az elismerést, amely pénzjutalommal is jár.

Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO 1977-ben avatta május 18-át Múzeumi Világnappá, azaz a közgyűjtemények és a múzeumok nemzetközi ünnepévé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik