Élet-Stílus

A Győr egy góllal elbukta a BL-döntőt

Az idegenbeli kétgólos győzelem után, drámai csatában, 26-23-ra kikapott a Győr a Viborgtól, így a dán csapat nyerte a női kézilabda BL 2008/09-es kiírását.

A meccset Veszprémben rendezték, mert a győri csarnok alkalmatlan ilyen magas szintű esemény megtartására. A helyszínen 5500-an szurkoltak, ebből 100 százan voltak dánok. Ez volt a tizedik magyar BEK- vagy BL-döntő, és eddig a Vasas és a Dunaferr tudott nyerni. Előbbi 1982-ben, utóbbi 10 éve.

Az idei BL-döntő visszavágóját a Viborg kezdte jobban.
Az elején Herr és Tomori büntetőt hibázott, de Pálinger remeklésének köszönhetően negyedóra után csak két góllal ment a dán csapat, amelynek kapusa szintén jó napot fogott ki.

Vérten ugyan létszámhátrányban csökkentette a különbséget, ugyanakkor Kovacsics is elrontott egy hetest, így 20 perc alatt csak öt gólt szerzett a Győr, míg a vendégek ekkor már kilencnél jártak. Nem csoda, hogy Konkoly Csaba időt kért.

GALÉRIA

GALÉRIA

Ennek ellenére támadásban továbbra is akadozott a győri gépezet, a 25. percben öt góllal, összesítésben hárommal vezetett a Viborg, és a szünetig csak eggyel sikerült csökkenteni a különbséget. Árulkodó, egyben elszomorító adat, hogy csak a negyedik győri hetest sikerült gólra váltani.

A szünet után 14-20-nál elúszni látszottak a magyar esélyek, miután a Győr gyengén védekezett (főleg Lundét képtelen volt tartani), a kicsit pihentetett Pálinger ugyan fontos pillanatban, emberfórban ziccert fogott, de a különbség így is hétre nőtt – de Kovacsics révén ezt sikerült letornázni négyre a 45. percig.

A hajrára magára talált a magyar bajnokcsapat – amelyből a harmadik kétperces büntetést összeszedő Hornyák idő előtt kivált – a dánok már az időt húzták, lassan támadtak. Herr Anita jól lőtte a büntetőket, góljaival 23-25-re módosult az állás, ekkor, összesített győri sikernél időt kértek a skandinávok.

23-25-nél, vagyis összesített győri sikernél időt kértek a skandinávok. A folytatásban Lund egy jó bejátszás után betalált, Herr viszont az utolsó percben büntetőt rontott. Egész pályás letámadással labdaszerzést követően időn túli szabaddobás következett, amit Tomori a kezekbe lőtt, így összesítésben egy góllal a Viborg a BL-győztes (23-26).

Amíg az első meccsen a sérült Görbicz nélkül mindenki fantasztikusan küzdött, addig a visszavágón szinte semmi sem sikerült. A dánok is sokkal jobban összpontosítottak, és idegenben tudták megszerezni a legrangosabb serleget.

A győriek hatszor játszhattak valamelyik európai kupa fináléjában, de még egyszer sem tudtak diadalmaskodni.

A mostani finálé előtt 1999-ben, 2002-ben, 2004-ben, valamint 2005-ben az EHF Kupában, 2006-ben pedig a KEK-ben kellett beérniük a második hellyel, ráadásul az tíz, valamint az öt évvel ezelőtti döntőt is Viborggal szemben bukták el.

nyilatkozatok

Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség frissen megválasztott elnöke:
„Dráma! A lehető legkisebb különbséggel dőlt el a BL-döntő. Fantasztikusan küzdött a Győr, de sajnos ez is kevés volt. Ha végig sikerült volna nyomás alatt tartani a Viborgot, talán összejött volna a várva várt diadal.”

Vanyus Attila:
„Tudtuk, hogy nehéz lesz. Nem tévesztett meg bennünket az idegenbeli siker, azonban a Viborgban több tartalék volt.”

Görbicz Anita:
„Arra vártunk, hogy mienk lesz a kupa. Szörnyű volt, hogy a lelátóról kellett néznem a döntőt. Remélem, jövőre előrébb végzünk. Sajnos, támadásban és védekezésben sem voltunk elég jók. Büszkének kell lennünk erre a második helyre is.”

Konkoly Csaba:
„Nem védekeztünk elég agresszíven, nem voltunk elég élesek. Hiába kapaszkodtunk. Most kellett volna nyerni, nem éltünk a lehetőséggel. Nem jött ki az akaratunk.”

Kovacsics Anikó:
„Nagyon kicsin múlott a sikerünk. A védekezésünk nem állt össze. Tanulnunk kell ebből is, hogy a következő idényben még jobbak legyünk. Remekül védett a dánok kapusa.”

Kovacsicz Mónika, a Viborg magyar játékosa:
„Nem sok lehetőséget kaptam, de így is nagyon örülök a Bajnokok Ligája-győzelemnek. Gratulálok a Győrnek, nagyon kicsin múlott, hogy nem mi, hanem ők nyerjenek.”

Női BL, döntő, visszavágó:
Győri Audi ETO KC-Viborg (dán) 23-26 (10-14)
Gól: Kovacsics 6/3, Herr A. 4/4, Vérten 4, Spiridon 3, Mravikova 3, Tomori 2, Hornyák 1, illetve Mikkelsen 7, Lunde 4, Skov 4/1, Jurack 4/1, Lund 3, Althaus 1, Varzaru 1, Zsaj 1, Aaen 1
A BL-t a Viborg nyerte, 50-49-es összesítéssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik