Élet-Stílus

Olajfolt úszik a Bodrogon

Pénteken hajnalban „megérkezett" az olajszennyeződés a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsóberecki térségébe. A vízügyi szakemberek már mintegy négy-öt köbméternyi anyagot távolítottak el a folyó felszínéről.

A Bodrog szlovákiai szakaszán csütörtökön hidraulikaolaj került a folyóba, emiatt az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a folyó felső szakaszán.

Az Alsóberecki közúti hídnál kifeszítették a szennyezés eltávolítására szolgáló „vikoma” merülőfalat és a “sanol” olajfelszívó hurkát. A kárelhárítást nehezíti a nagy mennyiségű uszadékfa és rönk, amely veszélyezteti az eszközök épségét.

Csütörtökön, a szlovák oldalon végzett kárelhárítási munka során körülbelül tíz köbméternyi adszorbens anyagot juttattak a vízbe. Ehhez tapad hozzá az olaj, vagyis megköti a szennyezést, így halásszák azt le a vízügyi szakemberek a vízfelszínről. Alsóbereckinél két motorcsónakkal húsz ember dolgozik. A kiszedett szennyezőanyagot veszélyes hulladékként ártalmatlanítják majd.

Az olaj a ladmovcei kikötőben, egy elsüllyedt kotróhajó kiemelése közben került a vízbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik