Élet-Stílus

Négy napon belül második trófeáját nyerheti a Barcelona

A négy európai topliga közül háromban szinte biztosan bajnokot avatnak a hétvégén. Angliában a Manchester Unitednek, Spanyolországban a Barcelonának a döntetlen is elég, az Internazionale pedig egy győzelemmel biztosíthatja be az elsőségét. A Bundesligában papíron még öten vannak versenyben, de reális esélye csak négy csapatnak van.

Kezdjük a kontinens legerősebbnek tartott bajnokságával, a Premier League-el. A címvédő Manchester United gyengén kezdte a szezont, az elhalasztott meccsei miatt csak a 22. fordulóban vette át a vezetést a tabellán a Liverpooltól, és azóta biztosan őrzi az előnyét. Sir Alex Ferguson csapatának mindössze egy pontra van szüksége a 37., utolsó előtti forduló szombati nyitómérkőzésén az Arsenal ellen az Old Traffordon, hogy megszerezze a klub történetének 18. bajnoki címét

Lesz ehhez néhány szava a londoniaknak, akiknek a Bajnokok Ligája elődöntőjében esélyük sem volt a vörösök ellen. Főleg a 3-1-es idegenbeli vereség fáj Arsene Wengeréknek.

Amennyiben döntetlenre végződik a rangadó, vagy nyer a MU, akkor tíz év után először ismét saját közönsége előtt ünnepelhet bajnoki címet. A skót mester irányításával már tízszer értek a csúcsra a Vörös Ördögök, de eddig mindössze egyszer, az 1998/99-es szezonban hozta úgy a sors, hogy az Old Traffordon sikerült begyűjteniük a végső sikerhez szükséges pontokat.

Ronaldóék a BL-ben is címvédésre készülnek (MTI/EPA)

Ronaldóék a BL-ben is címvédésre készülnek (MTI/EPA)

A második helyezett Liverpoolnak reálisan most már csak pozíciója megtartása lehet a célja, a csapat vasárnap a sereghajtó West Bromwich Albion otthonában lép pályára, míg a tőle három ponttal leszakadva harmadik Chelsea a Blackburn Roverst fogadja.

A kiesés elleni küzdelem is tovább zajlik, igencsak szokatlan, hogy két fordulóval a zárás előtt még nincs biztosan búcsúzó együttes. Ebben a harcban két, magyar futballistát is foglalkoztató csapat is érdekelt: Halmosi Péter Hull Cityje a Bolton Wanderers, Fülöp Márton Sunderlandje pedig a Portsmouth otthonában próbál “életmentő” pontot vagy pontokat szerezni.

Négy nap, két trófea?

Spanyolországban nyernie sem kell a Barcelonának, hogy letaszítsa a trónról a Real Madridot. A katalánok már szombaton ünnepelhetnek, hiszen ha a címvédő Real Madrid nem tud győzni a Villarreal otthonában, akkor behozhatatlan előnyre tesznek szert. Madridi siker esetén Josep Guardiola tanítványainak egyetlen pontra lesz szükségük Mallorcán – mivel pontazonosságnál az egymás elleni eredmény számít, s a Barca kétszer is legyőzte a Realt.

A gránátvörös-kékek az elmúlt fordulóban a Villarreal elleni döntetlennel már megdöntötték a Real tavaly felállított, 85 pontos csúcsát, és egy gólgazdag mallorcai kirándulással akár egy másik rekordot is átadhatnak a múltnak: a Barca jelenleg 103 gólt lőtt a bajnokságban, az 1989/90-es Real 107-szer zörgette meg az ellenfelek hálóját.

Puyolék a szerdán megnyerték a spanyol kupát (MTI/EPA)

Puyolék a szerdán megnyerték a spanyol kupát (MTI/EPA)

Nagy feladat előtt áll Vadócz Krisztián csapata, az Osasuna: a kiesés elől menekülő gárda ezúttal a Bajnokok Ligája-indulásra hajtó Sevillát fogadja. A játéknap zárómérkőzésén a negyedik Valencia és az ötödik Atlético Madrid találkozik egymással, a győztes hatalmas lépést tenne a felé, hogy a következő idényben a legrangosabb európai kupasorozatban induljon.

Egyeduralkodó az Inter

Az Internazionale csak egy kisebb csoda árán bukhatja el sorozatban negyedik scudettóját. Amennyiben az AC Milan szombat este nem tud nyerni az Udinese otthonában, úgy a városi rivális Internazionale vasárnap már egy Siena elleni döntetlennel is megvédheti a címét.

Jose Mourinho csapata három fordulóval a bajnokság vége előtt hét ponttal előzi meg a városi riválist. Ha Ibrahimovic-ék nyernek akkor teljesen mindegy, hogy az edzőjétől a szezon végén megváló Milan mit játszik.

Még semmi nem dőlt el

Matematikailag még öt csapatnak van esélye a végső győzelemre a Bundesligában. A tabella élén álló, tavasszal szárnyaló Wolfsburg az utolsó előtti fordulóban a Hannover otthonába látogat, s jó eséllyel pályázik a három pontra a tizenegyedik helyen szerénykedő vendéglátók ellen. A rosszabb gólkülönbsége miatt második Bayern München is idegenben lép pályára, míg Dárdai Pál csapata, a Hertha BSC a Schalke 04-et fogadja.

A wolfsburgiak egyelőre az élen (MTI/EPA)

A wolfsburgiak egyelőre az élen (MTI/EPA)

A jelenlegi helyzetet figyelembe véve a bajnokaspiránsok közül talán a Stuttgartnak lesz a legkönnyebb feladata, otthon kell legyőznie a kiesés ellen küzdő Energie Cottbus alakulatát. A Hamburgnak a Köln elleni, hazai találkozó az utolsó esélye arra, hogy versenyben maradjon a végső győzelemért folytatott harcban, igaz, a gárda helyzete nagyban függ a többiek eredményétől is.

A hatodik pozíciót elfoglaló Borussia Dortmund várhatóan nélkülözni kényszerül magyar középpályását, Hajnal Tamást, aki a hétközi, Wolfsburg elleni összecsapáson szenvedett lábsérülést.

—-A hétvége programja, tévéközvetítések—-

Premier League, 37. forduló
Szombat:
Manchester United-Arsenal 13:45 ó (Eurosport2)
Bolton Wanderers-Hull City 16
Everton-West Ham United 16 (Eurosport2)
Middlesbrough-Aston Villa 16
Newcastle United-Fulham 16
Stoke City-Wigan Athletic 16
Tottenham Hotspur-Manchester City 16

Vasárnap:
West Bromwich Albion-FC Liverpool 14:30 ó (Eurosport2)
Chelsea-Blackburn Rovers 17 (Eurosport2)

Hétfő:
Portsmouth-Sunderland 21 ó

Az élcsoport:
1. Manchester United 86 pont/36 meccs
2. FC Liverpool 80/36
3. Chelsea 77/36
4. Arsenal 68/36

Primera División, 36. forduló
Szombat:
Deportivo La Coruna-Getafe 20 ó
Osasuna-Sevilla 20 (SportKlub)
Villarreal-Real Madrid 22 (Sport1)

Vasárnap:
Espanyol-Athletic Bilbao 17 ó
Numancia-Recreativo Huelva 17
Racing Santander-Valladolid 17
Real Betis-Almería 17
Sporting Gijon-Málaga 17 (Sport1)
Real Mallorca-FC Barcelona 19 (Sport1)
Atlético Madrid-Valencia 21 (SportKlub)

Az élcsoport:
1. FC Barcelona 86 pont/35 meccs
2. Real Madrid 78/35
3. Sevilla 63/35
4. Valencia 59/35
5. Atlético Madrid 58/35
6. Villarreal 56/35

Serie A, 36. forduló:
Szombat:
AS Roma-Catania 18 ó (Sport1)
Udinese-AC Milan 20:30 (Sport2)

Vasárnap:
Bologna-Lecce 15 ó
Fiorentina-Sampdoria 15
Genoa-Chievo 15
Juventus-Atalanta 15 (Sport1)
Napoli-Torino 15
Palermo-SS Lazio 15
Reggina-Cagliari 15
Internazionale-Siena 20:30 ó (Sport2)

Az élcsoport:
1. Internazionale 78 pont/35 meccs
2. AC Milan 71/35
3. Juventus 67/35
4. Fiorentina 64/35
5. Genoa 61/35

Bundesliga, 33. forduló (szombat):
Bayer Leverkusen-Borussia Mönchengladbach 15:30 ó
VfL Bochum-Eintracht Frankfurt 15:30
Borussia Dortmund-Arminia Bielefeld 15:30
Hamburger SV-1. FC Köln 15:30
Hannover 96-VfL Wolfsburg 15:30
Hertha BSC-FC Schalke 04 15:30
Hoffenheim 1899-Bayern München 15:30 (SportKlub)
VfB Stuttgart-Energie Cottbus 15:30
Werder Bremen-Karlsruher SC 15:30

Az élcsoport:
1. VfL Wolfsburg 63 pont/32 meccs (70-40)
2. Bayern München 63/32 (67-39)
3. Hertha BSC 62/32
4. VfB Stuttgart 61/32
5. Hamburger SV 58/32

Ajánlott videó

Olvasói sztorik