Élet-Stílus

Mérgek a lakásban

A veszélyes hulladék fogalma szerepel a köztudatban, de kevesen tudják, hogy pontosan mi tartozik ebbe a kategóriába. Pedig a lakásunk is tele van velük – hulladéktippek az FN-en.

A háztartásokban gyakran fordulnak elő az egészségre és/vagy a környezetre közvetlenül vagy közvetve káros anyagok. Ezek körültekintő bánásmódot igényelnek, ezért is kell a többi hulladéktól elkülönítve gyűjteni. A veszélyes anyagok leadására a lakossági hulladékudvarokban van lehetőség, és egyre több önkormányzat szervez a lomtalanításhoz hasonló rendszerben működő elektronikai és veszélyes hulladékgyűjtést.

Mérgek a lakásban 1

A veszélyes anyagoknak külön lerakókat és égetőket működtetnek. A leggyakrabban előforduló háztartási veszélyes hulladékok: festékek, lakkok, gyógyszerek, a sütőolaj, a növényvédő szerek, néhány tisztítószer, rovarirtók, háztartási vegyi áruk, lejárt szavatosságú kozmetikumok, elemek, autóápolási cikkek, fáradt olaj, ragasztók, nyomtatók tintapatronjai, elektronikai alkatrészek. Minden anyagról részletes információ található a Hulladékos ABC-ben.

Vizes legyen a festék

A festékek nehézfémtartalmuk miatt problémásak. A vízzel hígítható festékek kevésbé veszélyesek, mint oldószeres társaik, ezért inkább ezeket használjuk. A vásárlás előtt pedig pontosan számoljuk ki a szükséges mennyiséget. Ha mégis megmarad, azt adjuk oda olyanoknak, akik el fogják használni. Az üres vagy beszáradt festékes flakonok, ecsetek veszélyeshulladék-gyűjtőbe valók.

A nyomtatópatronok a festékanyag miatt minősülnek veszélyes anyagnak. A vállalatok, irodák kötelesek a náluk keletkező üres kazettákat veszélyes hulladék ártalmatlanításával foglakozó cégekhez juttatni. Egyre többen foglalkoznak újratöltéssel, ami abból a szempontból környezetkímélő, hogy így nem keletkezik hulladék.

“Veszélyes” az energiatakarékos

Mérgek a lakásban 1

Az uniós tervek szerint idén ősszel kezdik meg a hagyományos izzók kivonását a piacról. Az energiatakarékos izzók terjedésével jó, ha tisztába kerülünk azzal, hogy veszélyes anyagnak minősülnek. A hagyományos villanykörtével szemben 70 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, és élettartamuk is magasabb, azonban higanyt tartalmaznak. Ezeket a lámpákat jól lehet újrahasznosítani, ezért keressük a világítástechnikai üzleteket, amelyek csatlakoztak a begyűjtő hálózathoz.

A vegyszerek nagyon széles spektrumát ölelik fel a bennünket körülvevő anyagoknak. A szántóföldekre, kiskertekbe kikerülő évi több millió tonna növényvédő szer és műtrágya végső soron a gyomrunkban végzi. Kerüljük ezek használatát, védjük növényeinket természetes növényvédőkkel és rovarcsapdákkal. A vegyszerek másik nagy csoportja az otthon használt, legtöbbször mérgező és irritáló hatású tisztítószerek.

A festékekben, lakkokban és ragasztókban található oldószerek szintén nagyon károsak az egészségre. A maradékokat és a szennyezett csomagolásokat a lakossági hulladékudvarokba vagy az önkormányzat által szervezett gyűjtéseken kell leadni.

Ne a WC-be öntsük az olajat

A lejárt szavatosságú gyógyszereket a gyógyszertárakban mindenféle térítés és számla bemutatása nélkül kötelesek visszavenni. A kimosott orvosságos üvegek (patikai címkével ellátott, helyben készített szirupok, sebbenzin stb.) a patikában visszaválthatóak.

A sütőolaj, és használt zsiradék is veszélyes anyag. Lefolyóba, WC-be öntve vízszennyezést okoz, amivel pusztítja a vízi élővilágot, a talajban pedig a növények tápanyagfelvételét gátolja. Ma már vannak olyan vállalkozások, amelyek ezeknek a begyűjtésévével, újrahasznosításával foglalkoznak. Célszerű társasházakban, menzákon, éttermekben megszervezni az étolaj gyűjtését.

Törekedjünk arra, hogy ne vigyünk haza veszélyes anyagokat, a legtöbb esetben van természetes alternatíva. Mindig olvassuk el figyelmesen a termékfeliratokat, hogy megtudjuk, milyen anyagokat tartalmaznak, és kezeljük ennek megfelelően, amikor hulladékká válik. Kezdeményezzünk, hogy a lakóhelyünkön és munkahelyünkön szervezzenek minél gyakrabban veszélyes anyag begyűjtést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik