Élet-Stílus

Szlovák olaj miatt készültség a Bodrogon

admin
admin

2009. 05. 14. 20:14

A Bodrog szlovákiai szakaszán eddig ismeretlen mennyiségű hidraulikus olaj került a folyóba, amely miatt az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 18 órától harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a folyó fölső szakaszán - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

A szaktárca közleménye ismerteti: a szennyezőanyag a Ladmovce-i kikötőben egy elsüllyedt kotróhajó kiemelése közben került a vízbe csütörtök délután. A szlovák vízügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték a kármentesítést a kiömlött olaj eltávolítása érdekében, a folyó felszínére adszorbens anyagot – VAPEX-et – juttattak.

Tekintettel arra, hogy a baleset helyszínén még nem sikerült teljes egészében azonosítani a kiömlött olajat, a vízügyi szakemberek jelenleg helyszíni szemlét tartanak a Bodrog határ menti szakaszán, és megkezdték a felkészülést az esetleges vízminőségi kárelhárításra.

A minisztérium tájékoztatása szerint szükség esetén a Bodrog folyón keresztbe kifeszített, a vízfelszínen úszó szennyezés eltávolítására szolgáló “vikoma” merülőfal és “sanol” olajfelszívó hurka segítségével távolítják el az érkező olajszennyezést.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője elmondta: megkezdték az olaj leszedéséhez szükséges felkészülést, jelenleg indítják a kárelhárítási eszközöket.

Hozzátette: az Alsóberecki közúti hídnál lévő vízminőségi kárelhárítási helyen feszítik ki a merülőfalat és a hurkát a Bodrogon, hogy leszedjék a vízfelszínen úszó szennyeződést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.