Élet-Stílus

Krimibe illő végjáték a Bundesligában

Két forduló van hátra a német bajnokságból, és jelenleg még négy csapat pályázik a salátástálra. Számba vesszük a bajnokaspiránsok hátralévő meccseit, a jelenlegi formát, és egy kockázatos jóslatra is vállalkozunk: a jelenleg csak a negyedik helyen álló VfB Stuttgart lesz a bajnok.

A négy nagy európai bajnokságból még egy sem dőlt el végleg, de az angoloknál (Manchester United), a spanyoloknak (Barcelona) és az olaszoknál (Internazionale) is biztosra vehető, hogy kiknek akasztják a nyakába a szezon végén az aranyérmet. Németországban viszont évek óta nem volt ilyen izgalmas a bajnoki versenyfutás, két fordulóval a zárás előtt, mindössze két pont választja el az éllovas Wolfsburg és a negyedik helyen álló Stuttgart csapatát.

Wolfsburg

Hol van már az őszt a tabella élén záró Hoffenheim? A szezon első felében szenzációsan teljesítő kiscsapat tavaszra teljesen összeomlott, a nemzetközi kupaszereplésről is lecsúszott, most már csak az lehet a célja Ralf Rangnick csapatának, hogy a hátralévő fordulókban megmentse a csapata becsületét.

A hoffenheimiakkal ellentétes utat járt be a VfL Wolfsburg. Felix Magath csapata a kilencedik helyen telelt, a tavaszt egy döntetlennel kezdte, majd sorozatban tíz győzelemmel a tabella élére állt. Becsúszott egy elkerülhető vereség a kieső helyen álló Cottbus ellen, ha azt a meccset behúzzák a wolfsburgiak, akkor sokkal nyugodtabban készülhetnének az utolsó két meccsre.

Távozik a sikerkovács (MTI/EPA)

Távozik a sikerkovács (MTI/EPA)

Most hétvégén a Hannover otthonába látogat a VfL. A meccs mindenképpen nyerhetőnek tűnik, már csak azért is, mert annak hazai csapat számára az égvilágon semmi tétje nincsen. A Werder elleni meccsel is hasonló a helyzet, ráadásul az északi együttes, három nappal az UEFA-kupa fináléját követően utazik Wolfsburgba. Mi mégis meglepetést szimatolunk.

Magath csapata mellett szól, hogy a Dzeko-Grafite támadóduó hihetetlen mennyiségben gyártja a gólokat. A Bundesliga történetében nem volt még arra példa, hogy egy csapat játékosai közül ketten is 20 gólnál többet termeljenek egy szezonban. A bosnyák-brazil ékpárnak ez már most sikerült (Dzeko 22, Grafite 24).

A tréner a múlt héten saját csapatát hozta nehéz helyzetbe azzal, hogy idő előtt bejelentette a távozását. Magath a következő szezontól a Schalke kispadján irányít, csapatot ez is megzavarhatja a szezon hajrájában.

FN-tipp
Wolfsburg (63+3 pont): győzelem a Hannover és vereség a Werder ellen

Bayern München

A bajorok valahogy mindig összemákolják maguknak a bajnokságot. Idén sem érdemelnének semmit, a csapat ugyanis katasztrofálisan játszott a szezon nagy részében, az ellenfeleik töketlenségének köszönhető, hogy két fordulóval a zárás előtt csak a rosszabb gólkülönbségük miatt szorulnak a második helyre. Egész szezonban egyszer nem álltak a tabella élén, ami persze nem izgatja a szurkolókat, nekik bőven elég, ha a 34. forduló után ott látják a kedvenceiket.

Az elmúlt szezonban uralták a Ribéry-Toni duóval a bajnokságot, idén azonban a francia és az olasz is gyengébben teljesít. A csapat többi részére pedig nem érdemes sok szót pazarolni. A Bundesligára sem elég, Európában pedig ilyen kerettel nincsen keresnivalója a bajoroknak. Lell, Oddo, Sosa, Demichelis, Rensing – mire számítottak a klubvezetők?

Luca Toni is kedvetlennek tűnik (MTI/EPA)

Luca Toni is kedvetlennek tűnik (MTI/EPA)

A bajorok és a szurkolóik járnának a legjobban, ha lemaradnának ezúttal a bajnoki címről, hiszen akkor a vezetés is belátná, hogy alaposan fel kell forgatni a csapatot. Ha ezzel a langyos kerettel megnyerik a salátástálat, akkor jövőre is ugyanilyen színtelen-szagtalan Münchenhez lesz „szerencsénk”.

A Klinsmann helyére leigazolt, egyelőre százszázalékos Jupp Heynckesszel vág neki a két utolsó meccsének a bajor rekordbajnok. Az új trénerrel sem volt meggyőző a Bayern, de legalább a pontokat hozták. A Hoffenheim és a Stuttgart várja az utolsó két fordulóban a címvédőt. A tavaszra összezuhanó Hoffenheim legutóbb két meccset nyert, és a müncheniek ellen is jók egy döntetlenre, a Stuttgart viszont jelenleg egyértelműen jobbnak tűnik.

FN-tipp
Bayern München (63+1): döntetlen a Hoffenheimmal, vereség a Stuttgarttól

Hertha BSC

Ha a Bayern esetében a szerencsét emlegettük, akkor a fővárosiaknál sem feledkezhetünk meg erről a tényezőről: Dárdai Pál csapata hosszú heteken keresztül vezette csapnivaló játékkal a tabellát. Volt viszont egy Andrij Voroninük, aki rendszeresen meglőtte a győztes gólt. Az elmúlt hetekben némileg elpártolt a szerencse a csapattól, amely a közvetlen riválisok közül csak a bajorokat tudta legyőzni, az ukrán két góljával.

A Herthának 1931 után van esélye arra, hogy bajnokságot nyerjen, a keretet elnézve azonban vannak fenntartásaink. Nincsenek kiemelkedő sztárok, ha idén a Bayern ekkora verést kapott a BL-negyeddöntőben, akkor a Dárdaiék mire számíthatnak a következő szezonban?

Panteltic-ben bíznak a Hertha-szurkolók (MTI/EPA)

Panteltic-ben bíznak a Hertha-szurkolók (MTI/EPA)

A hátralévő meccseken nagyon sok függ attól, hogy a két csatár, Voronin és Pantelic miként teljesít. A Liverpooltól kölcsönkapott ukrán mindig jó egy gólra, és ugyanez elmondható a szerb Pantelicről is – vele ugyanakkor ritkábban fordul elő, hogy jó napja van.

A következő fordulóban a Schalkét fogadja a Hertha, zárásként pedig az addigra minden bizonnyal már kieső Karlsruhéhoz látogat. A gelsenkircheniek elszórakozták a nemzetközi kupaszereplést, ennek ellenére egy döntetlent vizionálunk a fővárosban. A KSC ellen viszont nagyon nehéz lesz, a másodosztályba visszaeső csapat, biztosan jó teljesítménnyel szeretne búcsúzni az élvonaltól.

FN-tipp
Hertha BSC: (62+1): döntetlen a Schalkéval, vereség a Karlsruhétól

VfB Stuttgart

A Wolfsburg mellett a tavasz elsősorban a Stuttgart feltámadásáról szólt a Bundesligában. A „félidőben” a VfB a tízedik helyen állt, mostanra viszont csak két pont a lemaradásuk az éllovassal szemben. A mindössze 36 éves Markus Babbel irányításával, november óta mindössze kétszer kapott ki a csapat (a Wolfsburg és a Werder ellen), amely két éve hasonló körülmények között nyerte meg a bajnokságot.

Akkor nyolc fordulóval a bajnokság vége előtt hét ponttal volt lemaradva a VfB, amely ezt követően viszont pontot sem veszített a szezon hajrájára csúcsformába lendülő Gomez-Cacau duónak köszönhetően. A két csatár maradt Stuttgartban, és ismét a legjobbkor szállítja a gólokat.

Cacau és Gomez ismét nagyot alkothat (MTI/EPA)

Cacau és Gomez ismét nagyot alkothat (MTI/EPA)

Az utolsó két fordulóban Babbeléknek a legnehezebb a sorsolásuk, elsőként a kieső-jelölt Cottbust fogadják, majd zárásként a Bayern Münchenhez látogatnak. Az Energie ellen kötelező nyernie a bajnoki címre törő sváboknak, már csak azért is, mert hazai pályán játszhatnak.

A bajorok ellen nagyon nehéz dolga lesz a Stuttgartnak, de szerintünk az Allianz Arénában bebiztosíthatják a salátástálat: Rensing bevéd egy távoli Hitzlsperger-lövést, Gomez fejjel állítja be a 2-0-s végeredményt.

FN-tipp
VfB Stuttgat (61+6): győzelem a Cottbus és a Bayern ellen

végeredmény

1. VfB Stuttgart 67 pont
2. VfL Wolfsburg 66
3. Bayern München 64
4. Hertha BSC 63

Ajánlott videó

Olvasói sztorik