Élet-Stílus

Platini: utolsó haladék az ukránoknak

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) részben elhalasztotta a döntést a 2012-es, ukrán-lengyel közös rendezésű kontinensviadal mérkőzéshelyszíneinek kijelöléséről.

A szervezet végrehajtó bizottsága bukaresti ülésén egyelőre csak arról határozott, hogy a két főváros, Varsó és Kijev mellett lengyel részről Poznan, Wroclaw és Gdansk lesz házigazda. Az ukránoknak november 30-ig kell garanciákat bemutatniuk a további tervezett helyszíneken zajló fejlesztésekről. Az UEFA előírásainak Ukrajnában jelenleg csupán a kijevi aréna felel meg, a sportág európai elöljárói a lvovi, a donyecki és a harkovi körülményeket illetően várnak jelentős előrelépést.

Donyeckben például adott az új stadion, ugyanakkor komoly gondok vannak a szállásokkal és a közlekedéssel. Részben igaz ez egyébként Kijevre is, a főváros egyelőre – az UEFA megítélése szerint – ugyancsak kihívásokkal küszködik e két területen, s pillanatnyilag olyan állapotban van, hogy a döntőnek már nem lehetne helyszíne.

Az UEFA főtitkára David Taylor és elnöke (MTI/EPA)

Az UEFA főtitkára David Taylor és elnöke (MTI/EPA)

A döntés részleges elhalasztása elemzők szerint nem meglepetés, legalábbis ezt vetítette előre Michel Platininak, az európai szövetség elnökének néhány korábbi nyilatkozata. Az UEFA francia vezetője április közepi helyszíni szemléje során ugyanis lényegesen lelkesebben számolt be a lengyelországi tapasztalatokról, mint az Ukrajnában szerzettekről.

“Még mindig sok problémát kell megoldani Ukrajnában. Hatalmas infrastrukturális gondok vannak” – jelentette ki Platini a szerdai döntést követő bukaresti sajtótájékoztatón.

A megnevezett városokon kívül Krakkó és Chorzow, illetve Dnyepropetrovszk és Odessza szerepel(t) a jelöltlistán, utóbbi kettő már ténylegesen múlt időben.

Az UEFA – a vb-tag német Theo Zwanziger szerint – négy plusz négyes, illetve négy plusz kettes megoldásban is gondolkodik, Miroslaw Drzewiecki lengyel sportminiszter azonban máris jelezte, egy ötödik lengyel várost is szeretnének bekapcsolni a rendezésbe. Erre elvben akkor nyílhat lehetőség, ha Ukrajnában nem sikerül prezentálni az elvárt garanciákat.

A három év múlva esedékes torna nyitómérkőzését Varsóban, döntőjét pedig a tervek szerint Kijevben játsszák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik