Élet-Stílus

Tretyak megmondta, padlón Kanada (videó)

Vlagyiszlav Tretyak ex-szovjet kapuslegenda jóslata tökéletesen bejött, valóban Ilja Brizgalov orosz kapus parádés teljesítménye döntötte el a svájci jégkorong-világbajnokság vasárnap esti fináléját, amely után a zsinórban másodszor ezüstérmes kanadaiak rendkívül letörten, csalódottan nyilatkoztak.

Az orosz győzelemmel zárult világbajnoki döntőben Ilja Brizgalov teljesítménye jelentette a különbséget a címvédő és Kanada között, ahogy azt Vlagyiszlav Tretyak ex-szovjet legenda előre megjósolta. A Phoenix Coyotes hálóőre – aki a fehéroroszok elleni negyeddöntőben nem egyszer betlizett, le is cserélték… – 37 kanadai lövésnek állta útját, többször hatalmas bravúrral védett, s néhány esetben a szerencse is a cinkosa volt.

„Nem éltünk a lehetőségeinkkel, ők igen. Brizgalov egyszerűen képtelen volt hibázni, nem engedte, hogy felálljunk a padlóról” – így a kanadaiak szakvezetője, Lindy Ruff.

„A kapusunk kiemelkedően védett” – értett egyet a rivális hadvezérével a mérkőzést eldöntő Alekszander Radulov.

Oroszország-Kanada 2-1

„A döntő egyébként olyan volt, mint egy playoff-párharc az NHL-ben, csak itt nem hét, hanem egy fantasztikus találkozón dőlt el, melyik csapat ülhet a trónra. A két csapat jól ismerte egymást. Mi jobban kezdtünk, a folytatásban viszont nagyon sokat lőttek” – tette hozzá a Szalavat Julajev Ufa csatára.

A statisztika szerint a juharlevelesek több mint kétszer annyiszor próbálkoztak, mint a győztes oroszok, 38-17 volt a kapura lövési arány a javukra. A címvédő az utolsó harmadban még emberelőnyben sem erőltette a támadást, egyenlő létszámnál pedig kifejezetten csak a védekezéssel törődött.

„Döntő volt, hogy mi jobban használtuk ki a helyzeteinket, mint ők. Egyébként a záró felvonásban sem mondtunk le a gólszerzésről, jó védekezés mellett türelmesen vártunk a lehetőségekre, no persze nem könnyű játszani egy olyan kiváló csapat ellen, mint amilyen Kanada” – jegyezte meg az oroszok szövetségi kapitánya, a korábbi klasszis, Vjacseszlav Bikov.

Egy kis történelem

A vb-k történetében legutóbb éppen a mostani vesztes Kanada védte meg címét: a juharleves gárda 2003-ban és 2004-ben diadalmaskodott kétszer egymás után. Az orosz válogatott két év alatt zsebelte be 24. és 25. elsőségét, amellyel egyúttal rekordbajnoknak vallhatja magát, igaz, Oroszországként ezt megelőzően csak egyszer, 1993-ban nyert aranyérmet, korábban Szovjetunió néven hódított.

„A játékunk miatt nem kell szégyenkeznünk, az eredmény azonban kiábrándító. Mindig csalódás, amikor nem éred el a kitűzött célt, márpedig mi nem az ezüstért jöttünk Svájcba” – mondta a döntő Dwayne Roloson, a kanadaiak kapusa.

Bár Svájban összejött a címvédés, Dany Heatley szerint szó sincs orosz uralomról. „Van néhány tehetséges fiatal játékosuk, de mi sem panaszkodhatunk, sőt, állítom, a világ legjobb ifjú hokisai éppen kanadaiak… Ebből fakadóan a következő években folytatódhat a két ország rivalizálása” – tette hozzá.

Orosz örömünnep Bernben

A világbajnoki címét vasárnap megvédő orosz válogatott nem csak a megnyert vb-aranyak tekintetében pipálta le az ősi riválist (25-24 e tekintetben az állás), de fennállása során először a világranglistán is átvette a vezetést, megelőzve a korábbi első Kanadát. A svájci vb-t a 16. helyen záró magyar válogatott továbbra is a 20. helyen áll a rangsorban.

Nézze meg a képgalériánkat!

Emlékeztető

Oroszország-Kanada 2-1 (1-1, 1-0, 0-0)
Gól: Szaprikin (13., emberelőnyből; gólpassz: Atyusov, Kalinyin), Radulov (35., Gorovikov, Szaprikin), illetve Spezza (6., Doan, Weber)
Kapusok: Brizgajlov 37/38, ill. Roloson 15/17
Lövések: 17, ill. 38
Kiállítások: 4 perc, illetve 6

Ajánlott videó

Olvasói sztorik